ßßß Cookit - przepis na Kalafior zapiekany pod beszamelem

Kalafior zapiekany pod beszamelem

nazwa

Wykonanie

Niecodzienny sposób na kalafiora podanego pod kołderką beszamelową :-) mnie smakowało wybornie, spróbujcie i Wy...
Składniki:
1 średniej wielkości kalafior
2 łyżki masła
2 łyżki tartej bułki
3 łyżki startego żółtego sera
sól, cukier na sos:
2 czubate łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szkl. mleka
1 jajko
sól, pieprz
mała szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Kalafiora ugotować al dente w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, posypać tarta bułką i ułożyć w nim różyczki kalafiora.
Na patelni roztopić masło i wymieszać z mąką, zalać zimnym mlekiem i zagotować ciągle mieszając. Wystudzić, wbić jajko, wymieszać dokładnie i doprawić solą, pieprzem oraz odrobiną startej gałki muszkatołowej.
Tak przygotowanym sosem zalać kalafiora i posypać tartym serem.
Zapiekać w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 180 st.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2014/07/Kalafior-zapiekany-pod-beszamelem.html