ßßß
Cookit - przepis na Pulpeciki w sosie beszamelowym z kalafiorem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pulpeciki w sosie beszamelowym z kalafiorem
Składniki
Mięso mielone
Jajko
Bułka tarta
Sól
Pieprz
Kalafior
Masło
Mąka
Mleko
Gałka muszkatołowa
Wykonanie
Rewelacyjne pulpeciki, które dzięki dodatkowi
kalafiora
zyskały jego smak.
Sos beszamelowy
dodał im delikatności i kremowego smaku.
400 g
mięsa mielonego
1
jajko
2-3 łyżki
bułki tartej
Sól
Pieprz
Ok. 7 różyczek
kalafiora
Masło
do formy
Sos beszamelowy
:1 łyżka
masła
1,5 łyżki
mąki
Ok. 2 szklanki
mleka
Sól
,
Pieprz
0,5 łyżeczki
gałki muszkatołowej
Mięso mielone
dokładnie mieszamy z
jajkiem
i
bułką tartą
. Doprawiamy do smaku
solą
i
pieprzem
. Formujemy małe pulpeciki i układamy je w wysmarowanym
masłem
naczyniu żaroodpornym.
Kalafior
myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Układamy je pomiędzy
mięsnymi
pulpecikami.
Sos beszamelowy
: W garnku rozpuszczamy
masło
, dodajemy
mąkę
i robimy zasmażkę. Stopniowo dolewamy
mleko
, energicznie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy stopniowo
mleko
. Sos musi
mieć
konsystencję
śmietany
. Gotowym sosem zalewamy pulpeciki. Pieczemy je w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut.
Źródło:
http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/07/pulpeciki-w-sosie-beszamelowym-z.html
Przepisy powiązane
Kalafior zapiekany pod beszamelem
Kalafior zapiekany pod beszamelem
Kalafior zapiekany pod beszamelem
Kalafior zapiekany pod beszamelem
Kalafior zapiekany pod beszamelem
Składniki powiązane (0)