ßßß
Składniki:1 kg filet z dorsza2 marchewki2 pietruszki1 mały seler2 cebule1 jabłko3-4 łyżki koncentratu pomidorowego½ szklanki przecieru pomidorowego
Sól, pieprz, ziele angielskie, cynamon, musztarda, cukier, sok z cytryny do smakuOlej do smażeniaWarzywa pokroić w paseczki, podsmażyć na oleju nie rumieniąc. Skropić wodą , dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać przecier, koncentrat i zmielone przyprawy. Doprawić musztardą i sokiem z cytryny.Filety z dorsza doprawić, oprószyć mąką i usmażyć. Usmażoną rybę zalać gorącym sosem i pozostawić do następnego dnia. Najlepiej smakuje na zimno.PS. Bardzo dobry sos można zrobić używając gotowej mrożonej mieszanki warzywnej - włoszczyzna mrożona paski. Oczywiście cebulę, jabłko i pozostałe składniki należy dodać .