ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku

Ryba po grecku

nazwa

Wykonanie

Choć dziś królują rogale, to u mnie danie, które i tak kojarzy się z Polską, ze Świętami i rodziną. Miałam w planach po raz pierwszy zakasać rękawy i zrobić rogale Świętomarcińskie...Dorwałam nawet biały mak, ale jakoś czasu zabrakło i nie zdążyłam. Rogale jednak będą, ale zapewne za tydzień ;)
Wracając do ryby po grecku. Jest to proste i lekkie danie, które lubię przygotowywać w szklankach po świeczkach. Każdy ma swoją porcję i może w niej do woli "grzebać" widelcem.
Sama ryba, jak większość dziś uwielbianych przeze mnie dań, była niechętnie przeze mnie spożywana w dzieciństwie. Dziś nie wyobrażam sobie bez niej Świąt, w sumie obowiązkowo musi u mnie gościć kilka razy do roku. W kolejce moich świątecznych ulubieńców jest numerem dwa- zaraz po bigosie, który nie raz wyleczył mnie z bólu głowy w Nowy Rok!
Na koniec jeszcze wrócę do dzisiejszego Święta Niepodległości . Święta odległego dla wielu młodych, dla mnie trochę też, choć przyznaję, że z zadumą oglądam programy telewizyjne o ludziach, którzy walczyli o swoje, o Niepodległość Polski, która była dla nich wszystkim.
Żałuję, że w Polsce nie jest to Święto radosne i że tak mało biało-czerwonych flag jest widocznych na ulicach...
Składniki na 6 porcji w szklankach:
ok. 600g fileta z dorsza lub mintaja
500g marchwi
2 średniej wielkości pietruszki (ok.100g)
niewielki kawałek selera
duża cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz i odrobina cukru
Rybę myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Ryby nigdy nie panieruję ponieważ później panierka i tak staje się mokra i miękka od soku z warzyw. Rybę można też upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10minut. Unikniemy wtedy specyficznego zapachu w domu, który unosi się po smażeniu.
Rybę odkładamy na bok i zajmujemy się przygotowaniem warzyw.
Marchew, pietruszkę i seler myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy z pozostałymi warzywami na rozgrzaną patelnię z oliwą. Całość dusimy pod przykryciem, aby warzywa mocno się nie wysuszyły. Gdy marchew delikatnie zmięknie dodajemy przecier pomidorowy, ok. łyżeczki cukru oraz sól i pieprz do smaku. Warzywa jeszcze chwilę smażymy już bez przykrycia, aby ewentualnie oddzielona woda odparowała i odkładamy na bok na 10-15min, aby lekko przestygły.
Na dnie szklanek układamy po łyżce warzyw, później warstwę ryby i tak na przemian do zapełnienia szklanek.
Podajemy rybę schłodzoną, choć ja zajadam się nią od razu po przygotowaniu :)
Smacznego!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/11/ryba-po-grecku.html