ßßß
Cookit - przepis na Sandacz na sosie z pora
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sandacz na sosie z pora
Składniki
Sandacz
Sok z cytryny
Sól
Pory
Śmietana 36%
Ketchup
Brandy
Chili
Pieprz
Masło
Oliwa z oliwek
Wykonanie
Składniki:150 g
sandacz
Sok z cytryny
,
sól
1
por
100 ml.
śmietany 36%
1 łyżka
ketchupu
30 ml.
brandy
1 łyżeczka sosu słodko pikantnego
chilli
– tao-tao
Sól
, świeżo zmielony
pieprz
Masło
, odrobina
oliwy
Sposób przygotowania:Na patelni rozpuszczamy
masło
z odrobiną
oliwy
(
masło
się nie pali). Dodajemy białe części pokrojonego w pół plasterki
pora
i dusimy. Następnie dodajemy
ketchup
, łyżeczkę sosu pikantnego, mieszamy i wlewamy
śmietanę
.
Pory
dusimy do czasu zredukowania
śmietany
do połowy. Na koniec doprawiamy
solą
i
pieprzem
, wlewamy
brandy
i
sos jest
gotowy.
Sandacza
posolić, skropić
sokiem z cytryny
, obtoczyć w
mące
i usmażyć na
oleju
, oczywiście zaczynając smażenie od strony ze skórą. Na talerz wylewamy sos a na nim układamy usmażonego
sandacza
. Do tego
ziemniaki
z
wody
albo
ryż
. Obowiązkowo cząstkę
cytryny
.
Źródło:
http://edicook.blogspot.com/2009/03/sandacz-na-sosie-z-pora.html
Przepisy powiązane
Sandacz na sosie z pora.
Makaron ze szpinakiem
Sola zapiekana "po grecku"
Duszone pory
Gotowanie
Składniki powiązane (0)