Wykonanie
Poświąteczny przesyt bożonarodzeniowych potraw już mi przeszedł. Dlatego z przyjemnością wyciągnęłam ostatnio z zamrażarki całe pudełko gotowych jarzyn "po grecku" do wykorzystania przy obiedzie. Żeby jednak urozmaicić trochę tę wigilijną potrawę - którą w naszej rodzinie konsumuje się na zimno, w formie przystawki - postanowiłam zapiec ją w piekarniku, a
rybę ułożyć na jarzynach, a nie pod nimi. Eksperyment się udał, danie wyszło idealnie. Ponadto upieczona
ryba jest zdrowsza i bardziej soczysta niż usmażona (według mnie jest również o wiele smaczniejsza). Przy braku zamrożonych jarzyn "po grecku" przygotowanie będzie trochę bardziej czasochłonne, ale zachęcam do przetestowania przepisu.Składniki na dwie porcje2 mrożone filety z
soli500 g przygotowanych jarzyn "po grecku"*
sól i
pieprz do smaku
oliwa z oliwek do natarcia
ryby i wysmarowania naczynia żaroodpornegoodrobina
masłakilka kropel
soku z cytryny* Jeśli nie macie w zamrażarce jarzyn "po grecku", można je łatwo przygotować. Trzy
marchewki, pół
selera i pół
pietruszki zetrzeć w malakserze (lub na tarce). Małą
cebulę pokroić w cienkie piórka. Wszystko razem dusić na dwóch łyżkach
oleju, z dodatkiem
liścia laurowego i dwóch ziaren
ziela angielskiego, do czasu, aż warzywa zmiękną. Gdy już będą miękkie dodać 1-2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego,
sól,
pieprz i ewentualnie
cukier. Dusić jeszcze kilka-kilkanaście minut, aż wszystkie smaki się połączą, a jarzyny będą miękkie.PrzygotowanieFilety z
soli rozmrozić w temperaturze pokojowej. Ja zostawiłam je na całą noc na tacy w kuchni.Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C (funkcja grilla).Naczynia żaroodporne ustawić na ruszcie wsuniętym na trzeci poziom piekarnika.
Rybę skropić
sokiem z cytryny, natrzeć
oliwą z oliwek i z obu stron posypać
solą i
pieprzem.Nagrzanie naczynia wyjąć z piekarnika i nasmarować
oliwą.Na dnie formy ułożyć grubą warstwę jarzyn "po grecku".
Rybę położyć na jarzynach. Na każdym filecie ułożyć dodatkowo dwa "piórka" z
masła.Zapiekać przez ok. 15-20 minut, do czasu, aż
mięso ryby straci przezroczystość i będzie soczyste (należy sprawdzić widelcem).Smacznego!