Wykonanie
Cześć Kochani! Wybaczcie mi moją nieobecność, w naszym życiu zachodzą pewne skomplikowane zmiany, dużo załatwiania, szukania...do tego chore dziecię, czyli mało czasu na załatwianie czegokolwiek. Jednak o blogu ciągle myślę, pamiętam i planuję co nowego ugotuję :D Dzisiaj zapraszam Was na szybki przepis -
kurczaki w
ketchupie na ostro. W smaku ekstra:)
Zdjęcie było zrobione jeszcze w trakcie pieczenia,
potem miało być następne, ale zanim się zorientowałam to już nie było co fotografować:)Potrzebujemy:4 udka kurze3 łyżki pikantnego
ketchupukilka listków świeżego
rozmarynusól,
pieprzszczypta
chillioliwa z oliwek (2 łyżki)Do miski wlewamy
ketchup,
oliwę z oliwek,
chilli,
sól,
pieprz i posiekany
rozmaryn. Całość dokładnie mieszamy.
Kurczaka myjemy i nacinamy w poprzek nożem (jak na zdjęciu). Dokładnie smarujemy go naszą marynatą. Zostawiamy na godzinę w lodówce. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu - do zarumienienia z dwóch stron. Gdy
kurczak jest ładnie przypieczony, zalewamy go
wodą i gotujemy do momentu aż
woda wyparuje (około 30-40 minut). W międzyczasie możemy go przekładać na drugą stronę. Smacznego!