ßßß
Przygotowanie:Składniki na ciasto wymieszać ze sobą, zagnieść ciasto, rozwałkować je (najłatwiej robi się to pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia), przenieść na wysmarowaną masłem formę do tarty (średnica 30 cm) i wgnieść ciasto. Formę wraz z ciastem włożyć do lodówki na około 30 min. Po tym czasie wyjąć formę, nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Piec w 180 stopniach przez około 15 min., następnie zdjąć papier z obciążeniem i dopiec ciasto przez kolejne 10-15 min do zarumienienia.Na patelni rozgrzać łyżkę oleju lub oliwy z oliwek, wrzucić posiekaną w piórka cebulę, podsmażyć. Dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i krótko przesmażyć. Dodać startą na grubych oczkach i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię oraz kilka małych różyczek brokuła (jeśli ktoś woli miękkiego brokuła można go ugotować na parze). Odparować nadmiar wody z patelni.Następnie sparzyć pomidora, zdjąć z niego skórkę, przeciąć na 4 części i wyciąć z niego pestki. Sam miąższ pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić z kawałkiem czerwonej papryki - zdjąć z niej skórkę i posiekać w drobną kostkę.Jajka rozmieszać z kremówką, przyprawić sola i pieprzem (można także dodać ulubione zioła).Na spód tarty wyłożyć zawartość patelni, następnie posypać pokrojonym pomidorem i papryką, zalać mieszaniną jajek i kremówki. Dodać oliwki (przekrojone na pół), posypać posiekanym szczypiorkiem i startym serem.Wstawić do gorącego piekarnika i zapiec w 180 stopni do ścięcia się jajek.Podawać na gorąco lub na zimno.
SMACZNEGO :)