Wykonanie
Tarta na kruchym,
serowym spodzie to obiad inspirowany Insuliną i Jej tartą
parmezanową .
Parmezan zastąpiłam
cheddarem, a w farszu znalazły się wszystkie warzywa, na jakie dzisiaj miałam ochotę. Oczywiście farsz można dowolnie modyfikować.Na ciasto:- 250 g
mąki pszennej- 150 g
masła- 1 duże
jajko- 50 g
startego sera (
parmezan w oryginale, u mnie
cheddar)- 1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę- 2 łyżki zimnej
wodyNa farsz:- 4 małe
cebulki (od
szczypiorku)- 2 ząbki
czosnku- 1,5 zielonej
cukinii startej na grubych oczkach i odciśniętej na sitku- kilka małych różyczek
brokuła- 1
pomidor sparzony, bez skórki- 1/5
papryki obranej ze skórki-
oliwki zielone-
szczypiorek posiekany- 120 ml kremówki 30 lub 36%- 3
jajka- około 50 g
sera, którego używaliśmy do ciasta

Przygotowanie:Składniki na ciasto wymieszać ze sobą, zagnieść ciasto, rozwałkować je (najłatwiej robi się to pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia), przenieść na wysmarowaną
masłem formę do tarty (średnica 30 cm) i wgnieść ciasto. Formę wraz z
ciastem włożyć do lodówki na około 30 min. Po tym czasie wyjąć formę, nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np.
fasolą. Piec w 180 stopniach przez około 15 min., następnie zdjąć papier z obciążeniem i dopiec ciasto przez kolejne 10-15 min do zarumienienia.Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju lub
oliwy z oliwek, wrzucić posiekaną w piórka
cebulę, podsmażyć. Dodać 2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę i krótko przesmażyć. Dodać startą na grubych oczkach i odciśniętą z nadmiaru
wody cukinię oraz kilka małych różyczek
brokuła (jeśli ktoś woli miękkiego
brokuła można go ugotować na parze). Odparować nadmiar
wody z patelni.Następnie sparzyć
pomidora, zdjąć z niego skórkę, przeciąć na 4 części i wyciąć z niego pestki. Sam miąższ pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić z kawałkiem
czerwonej papryki - zdjąć z niej skórkę i posiekać w drobną kostkę.
Jajka rozmieszać z kremówką, przyprawić
sola i
pieprzem (można także dodać ulubione
zioła).Na spód tarty wyłożyć zawartość patelni, następnie posypać pokrojonym
pomidorem i
papryką, zalać mieszaniną
jajek i kremówki. Dodać
oliwki (przekrojone na pół), posypać posiekanym
szczypiorkiem i
startym serem.Wstawić do gorącego piekarnika i zapiec w 180 stopni do ścięcia się
jajek.Podawać na gorąco lub na zimno.

SMACZNEGO :)