Wykonanie
Witam, ostatnio przeglądając książkę kucharską od Gordona Ramsay'a natknęłam się na zupę krem z
groszku, ale do jej przygotowania potrzebny mi jej
wywar warzywny inny niż zwykle robię. Więc przedstawiam wam pierwszy etap przygotowania zupy z
groszku - samego
wywaru.Składniki:3 posiekane
cebule6 posiekanych
marcheweknaciowego1 posiekany
por1 mała główka
czosnku (przekrojoną na pół)1
cytrynę podzieloną ćwiartkipo 1/4 łyżeczki białych i różowych ziaren
pieprzu ( w moim wypadku był tylko czarny)1 mały
liść laurowy4 gwiazdki
anyżu200 ml
wytrawnego białego wina ( ja miałam pół wytrawne białe Celebro)świeże gałązki
estragonu,
bazylii,
kolendry,
tymianku i
pietruszki( niestety u mnie były suszone
przyprawy:
kolendra,
estragon,
oregano,
bazylia i
pietruszka)Przygotowanie:Wlej 2 litry zimnej
wody i powoli doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Zestaw z ognia i dodaj 200 ml białego
wytrawnego wina. Wrzuć po gałązce
świeżego estragonu,
bazylii,
kolendry,
tymianku i
pietruszki kędzierzawej.
Bulion ostudź, przelej do dużej miski i wstaw do lodówki na 24 godziny. Przecedź przez cedzak wyłożony muślinową ściereczką lub gazą.Przepis na 1,5 l
bulionu i można go trzymać 4 dni w lodówce lub zamrozić.