ßßß Cookit - przepis na carbonara z wędzoną makrelą według Jamiego

carbonara z wędzoną makrelą według Jamiego

nazwa

Wykonanie

Danie wyglądało tak naturalnie, domowo...człowiek od razu to kupuje! Najnowszej książki Jamiego jeszcze nie posiadam, aleee....w Gazecie Wyborczej dodają w jakieś tam dni ( bo oczywiście nie pamiętam w jakie) właśnie takie niby broszurki, dodatki czy cuuś....co chyba mogę nazwać namiastką ów książki.
Załapałam się na zeszyt z numerem 2, bo jedynka mi przepadła.
To co? Zapraszam na nudle z makrelą, dużą ilością kolorowego pieprzu, jedwabistym sosem, oczywiście natką! Zamiast parmezanu dałam cheddara, niestety albo i stety....nie miałam parmezanu na stanie, to się nie biczowałam, wykorzystałam inny, dodałam natkę, makaron świdry z mąki durum, a nie penne....także.....tego ;) I tylko 543 kalorie i to w niedzielę ;p
Przygotowanie: 25 minut
Koszt: 24 zł
Składniki:
makaron penne na dwie osoby ( ja dałam świdry)
1 szalotka
mniejsza cukinia
2 gałązki świeżego rozmarynu
130 g makreli ( u mnie po prostu mniejsza sztuka)
100 ml mleka 2%
2 łyżki oleju rzepakowego
2 duże jaja (swojskie)
40 g cheddara długo dojrzewającego ( zamiast parmezanu)
garść świeżej natki - ode mnie
Makaron gotuję w dużym garnku, w dużej ilości dobrze osolonej wody. Gotuję na al dente.
W tym czasie zajmuję się resztą składników. Cebulę obieram i siekam. Cukinię myję dokładnie, dzielę na 4 części, wycinam miąższ, po czym kroję po skosie na centymetrowe kawałki. Rozmaryn myję, siekam na drobno.
Makrelę oczyszczam z ości.
Patelnię rozgrzewam, wlewam na nią olej, dodaję cebulę wraz z cukinią, solę i pieprzę, smażę, od czasu do czasu mieszam. Po 5 minutach dodaję rozmaryn i makrelę.
Całość smażę kolejne 5 minut, do chwili aż ryba się zezłoci.
W między czasie rozkłócam jajka z mlekiem, dodaję drobno starty ser.
Wracając do makaronu, przed odcedzeniem zachowuję filiżankę wody z gotowania. Odcedzam makaron, który dodaję do składników na patelni. Patelnię zdejmuję z ognia na kilka sekund, wlewam na nią trochę wody, by zawartość nieco przestygła ( !!! chodzi o to, by z jajek nie zrobiła się jajecznica, a jedwabisty sos).
Szybko wlewam na patelnię masę jajeczną, mieszam całość aż sos zgęstnieje, pokryje makaron.
Makaron przekładam na talerz, posypuję serem, natką, jeszcze solę i pieprzę.
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2014/10/carbonara-z-wedzona-makrela-wedug.html