Wykonanie

Zapiekanka jest niepozorna, niby nic
ser feta zawinięty w plasterki
cukinii, ale wystarczy raz spróbować i się przekonać jaka jest dobra.Składniki:5 sztuk małych
cukinii200 g
sera feta ( tylko nie
ser "typu
Feta"!)3
jajka30 g
sera pecorino albo
parmezan1 czubata łyżka
mąki40 ml
mlekasól i
pieprzCukinie myjemy, obcinamy końce i przy pomocy obierka do warzyw kroimy na cienkie paseczki.
Ser kroimy na niewielkie prostokąty. Ja, przekroiłam wzdłuż na pół powstały dwa plastry
sera, które przedzieliłam znowu na pół i następnie podzieliłam na prostokąty. Na plasterek
cukinii kładziemy kawałek
sera zwijamy, zawijamy w kolejny plasterek i kolejny. Czyli jeden kawałek
sera zawijamy w trzy plasterki
cukinii. Układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej należny delikatnie natłuścić.Tak samo postępujemy z pozostałymi plastrami
cukinii. Wkładamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w 180*C. Do miski wbijamy
jajka, wlewamy
mleko, dodajemy starty na drobnych oczkach
ser,
mąkę i dosyć sporą szczyptę
soli i
pieprzu. Wyjmujemy
cukinie z piekarnika, polewamy masą jajeczną i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut.
