Wykonanie
Niedawno odkryłam przepis na bardzo szybkie i smaczne placki. Można do nich dodać praktycznie każdy rodzaj
sera - żółty, kozi,
oscypka,
fetę,
mozarellę... Są bardzo szybkie i proste (co jest ich największą zaletą) w wykonaniu i jak na razie każdemu smakowały.Zrobiłam je podczas obozu w Tatrach. Nasz instruktor - Bartek - był zachwycony i chyba został fanem mojej kuchni :) Szczególnie polecam placuszki z prawdziwym
oscypkiem - mega smaczne!
Czas przygotowania : 10 min + smażenieSkładniki :- 1 mały
jogurt naturalny lub 0,5l
mleka- 1
jajko-
sól,
pieprz-
mąka (sypiemy tyle, aż ciasto będzie miało konsystencję ciasta na naleśniki)-
ser (ilość według uznania - u mnie było go na prawdę dużo)Jogurt/
mleko wymieszaj z
jajkiem,
solą,
pieprzem. Dodawaj
mąkę aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Dodaj pokrojony lub starty na tarce
ser. Wymieszaj. Smaż na dobrze rozgrzanym
oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj zaraz po usmażeniu (wtedy smakują najlepiej).