Wykonanie
Mhm, chodzi za mną zupa. Dobra zupa. Zupy fasolowej nie
jadłam chyba ze 100 lat;pPomijając fakt, że w ogóle jestem fascynatką zup, jest kilka, które uwielbiam ponad wszystko i ta należy do zacnego
grona;)Polecam Wam zupę z
fasoli, jest smaczna, prosta i bardzo syta, a przy tym zdrowa, bo zawiera fasolaminę, czyli hamuje działanie enzymów trawiących
skrobię, o;)To zabieram się do gotowania, bo wieczorkiem lecę na fit;)Przygotowanie: 30 - 40 minutKoszt: około 15 złSkładniki:
udko z kurczaka2 puszki
fasoli konserwowej białej
lubczyk świeży
natka pietruszkimarchewka,
por,
groszek,
cebulka(co kto lubi)4
ziemniakiłyżka
śmietanyprzyprawyząbek
czosnkukmin rzymski
Mięso myję, gotuję z
liściem laurowym,
zielem angielskim i
lubczykiem ( na wolnym ogniu).Kiedy
woda zaczyna wrzeć, dodaję warzywa, gotuję wszystko razem, aż jarzyny wraz z
mięsem odpowiednio zmiękną.Podczas gotowania nie dodaję
soli ani
pieprzu, żeby nie nabrał goryczy- nie chcę też aby
mięso stwardniało,
solę na koniec.Oczywiście doprawiam dosłownie szczyptą
vegety, ale też nie dużo, zależy mi na naturalnym
bulionie.Wszystko razem gotuje się około 30 minut, od czasu do czasu mieszam.W tym czasie obieram
ziemniaki, kroję na kostkę, gotuję w lekko osolonej wodzie około 15 minut.Odcedzam, odstawiam na bok.Po około 30 minutach, wyjmuję
mięso z
bulionu, odstawiam na bok, po czym dodaję
fasolę białą z puszki wraz z zalewą, mieszam wszystko dokładnie, doprawiam do smaku (nieco później).Doprowadzam do zagotowania.Dodaję
ziemniaki, mieszam raz jeszcze, ewentualnie doprawiam, dorzucam rozdrobnione
mięso i posiekaną
natkę w dużej ilości, bo ją ubóstwiam;)*** Zupę możecie zrobić w wersji light, bez
mięsa i
śmietany, będzie równie dobra;)Smacznego;)
*** Zapraszam na FB do grupy "Kulinarnie...bez scenariusza" https://www.facebook.com/groups/279818772112955/