Kurki - bogate w potasSezon kurkowy w pełni, więc i w naszym Warzywniku nie może ich zabraknąć. :)Starożytni Egipcjanie uważali, że zwyczajnym ludziom nie przystoi spożywanie grzybów, uważali je bowiem za pożywienie godne faraonów, więc i ja zrobiłam zupkę godną największych ;)Zupa kurkowa - przepisCzas wykonania: ok. 1 godziny.Wywar mięsny- Można zamrozić! Dzięki temu przygotujesz szybciej zupę:)mięso wg. uznania (kaczka, kurczak)3 marchewki2 pietruszkiporlubczyknatka pietruszkiprzyprawy wg. uznaniaZupa kurkowa:kurki (0,30- 0,40 dkg)masłośmietana1 cebulaMięso zalewamy wodą. Dodajemy wszystkie warzywa, przyprawy i gotujemy wywar mięsny.Odcedzamy mięso oraz warzywa.Kurki dobrze myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Smażymy grzybki na maśle dodając cebulkę.Przygotowane kurki dodajemy do wywaru i gotujemy ok. 15 min.Zabielamy śmietanką. I gotowe! Smacznego!