ßßß Cookit - przepis na W śląskim warzywniku

W śląskim warzywniku

nazwa

Wykonanie

Kurki - bogate w potas
Sezon kurkowy w pełni, więc i w naszym Warzywniku nie może ich zabraknąć. :)
Starożytni Egipcjanie uważali, że zwyczajnym ludziom nie przystoi spożywanie grzybów, uważali je bowiem za pożywienie godne faraonów, więc i ja zrobiłam zupkę godną największych ;)
Zupa kurkowa - przepis
Czas wykonania: ok. 1 godziny.
Wywar mięsny- Można zamrozić! Dzięki temu przygotujesz szybciej zupę:)
mięso wg. uznania (kaczka, kurczak)
3 marchewki
2 pietruszki
por
lubczyk
natka pietruszki
przyprawy wg. uznania
Zupa kurkowa:
kurki (0,30- 0,40 dkg)
masło
śmietana
1 cebula
Mięso zalewamy wodą. Dodajemy wszystkie warzywa, przyprawy i gotujemy wywar mięsny.
Odcedzamy mięso oraz warzywa.
Kurki dobrze myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Smażymy grzybki na maśle dodając cebulkę.
Przygotowane kurki dodajemy do wywaru i gotujemy ok. 15 min.
Zabielamy śmietanką. I gotowe! Smacznego!
Źródło:http://slaskiwarzywnik.blogspot.com/2014/07/kurki-bogate-w-potas-sezonkurkowy-w.html