Wykonanie
Lekko,
ogórkowo, świeżo
pomidorowo;)Fajny motyw na przykład na lunch, wariację kanapkową czy zwyczajną przystawkę;)Możliwości jest mnóstwo, można zapiekać, z
serem czy
szynką, ja dziś skromnie, z tym co zastałam w lodówce;)Przygotowanie: 15 minutKoszt: ok 10 złSkładniki:2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej1/4 szklanki
wodysól,
pieprz,
papryka chillijogurt naturalny lub typu greckiego1/2
ogórka zielonego3 ząbki
czosnku1
pomidorkilka liści
sałatyszczypiorekkropla
oliwy z oliwekpapryka czerwonaCiasto:Do miski wsypuję
mąkę, dodaję
sól,
pieprz,
paprykę, ciepłą
wodę i wyrabiam ciasto.Ja zawsze dodaję
wodę stopniowo, by nie przesadzić, wyrabiając ciasto, podlewam je i jeśli
mąka jeszcze się nie klei, zwyczajnie dodaję
wodę.Następnie dzielę ciasto na kilka mniejszych kule, wyrabiam - wałkuję - każde z osobna na małe placki.Placki smażę na mocno rozgrzanej patelni, ewentualnie z kroplą
oliwy, kiedy z obu stron pojawią się brązowe plamki, ciasto jest gotowe;)Przygotowane ciasto odstawiam na jakieś kilka minut, w tym czasie przygotowuję
sos tzatziki,czyli do salaterki wlewam
jogurt - najlepiej typu greckiego - siekam
ogórek na dużych oczkach, dodaję
sól,
pieprz, wyciśnięty przez praskę
czosnek, mieszam.Na placek układam
sałatę,
paprykę,
szczypiorek, doprawiam ewentualnie lub polewam sosem, jak kto woli.Można też zajadać placek rozrywając go i maczając w sosie;)Pyszne, zdrowe, kolorowe;)Smacznego;)





