Wykonanie
Ostatnio w moim menu króluje
mąka żytnia. Tym razem tortilla.

Składniki:1,5 szklanki
mąki żytniej0,5 szklanki
wody2 łyżki
oliwySzczypta
soliWykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól i dolewać
wodę (najlepiej gorącą) jednocześnie ugniatając ciasto. Pod koniec dolać
oliwę i ponownie zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką na około 15 minut.Ciasto podzielić na 5-6 części. Z każdej formować cienkie placki.Smażyć na patelni (bez tłuszczu) z obydwu stron.Na jeszcze ciepłe nakładać dowolny farsz.Placki niestety szybko schną (urok
mąki żytniej), dlatego ciężko się je formuje na chłodno- mogą pękać.Najlepiej zatem nałożyć dowolne składniki i podawać od razu. Ewentualnie można lekko skropić gotowe placki
wodą, odłożyć na talerzyk i przykryć ściereczką.Ja przygotowałam wegetariański, dietetyczny farsz:Składniki:Mix
sałat1
ogórek1
pomidorKukurydzaOliwkiMały
jogurt naturalny3 ząbki
czosnkuSzczypta
soli i
pieprzuWykonanie:
Ogórka i
pomidora pokroić, dodać
kukurydzę,
oliwki i
sałatę. Do
jogurtu dodać zmiażdżony
czosnek,
sól i
pieprz- następnie wymieszać z warzywami.