ßßß
Składniki:1,5 szklanki mąki żytniej0,5 szklanki wody2 łyżki oliwySzczypta soliWykonanie:Mąkę przesiać do miski, dodać sól i dolewać wodę (najlepiej gorącą) jednocześnie ugniatając ciasto. Pod koniec dolać oliwę i ponownie zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką na około 15 minut.Ciasto podzielić na 5-6 części. Z każdej formować cienkie placki.Smażyć na patelni (bez tłuszczu) z obydwu stron.Na jeszcze ciepłe nakładać dowolny farsz.Placki niestety szybko schną (urok mąki żytniej), dlatego ciężko się je formuje na chłodno- mogą pękać.Najlepiej zatem nałożyć dowolne składniki i podawać od razu. Ewentualnie można lekko skropić gotowe placki wodą, odłożyć na talerzyk i przykryć ściereczką.Ja przygotowałam wegetariański, dietetyczny farsz:Składniki:Mix sałat1 ogórek1 pomidorKukurydzaOliwkiMały jogurt naturalny3 ząbki czosnkuSzczypta soli i pieprzuWykonanie:Ogórka i pomidora pokroić, dodać kukurydzę, oliwki i sałatę. Do jogurtu dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz- następnie wymieszać z warzywami.