ßßß
składniki:ciasto naleśnikowe:300 g mąki orkiszowej2 jajka300 g wody300 g mleka (może być roślinne)70 g olejuszczypta soli1 łyżka posiekanych zioł: oregano, bazylia, tymianekfarsz:300 g mielonego mięsa z szynki*1 cebula średnia1 ząbek czosnku1 jajko200 g serka wiejskiegokilka suszonych pomidorów z zalewysól, pieprzzalewa:1-2 pomidory (mogą być z puszki - 1/2 puszki razem z zalewą pomidorową)3 jajka100 g jogurt naturalnego30 g dobrego olejusól, pieprz, przyprawa warzywnazioła: estragon100 g żółtego sera*Mielone mięso możemy zastąpić gotowanym ziarnem orkiszu. Też pyszne!Wykonanie z pomocą Thermomixa:W suchym naczyniu posiekać ser 7 s. / obr.7; przełożyć.Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w naczyniu i wymieszać 20 s. / obr. 5 Naczynie opłukać.Usmażyć na patelni bez tłuszczu cienkie naleśniki.Cebulę i czosnek posiekać 5 s. / obr.5 zgarnąć kopystką ze ścianekDodać 20 g oleju i dusić 3 min. / temp.Varoma / obr.1Dodać mielone mięso i dalej dusić 10 min. / temp.Varoma / obr. 1Dodać resztę składników, wymieszać 10-15 s. / obr. wsteczne 2; wyłożyć do miskiDo naczynia (bez mycia) włożyć wszystkie składniki zalewy (bez sera). Świeże pomidory mogą być ze skórką, pokrojone na ćwiartki; i wymieszać 20 s. / obr. 8Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną. Wylać na dno 1/3 zalewy.Farsz zawijać w naleśniki* i ciasno układać w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę polać częścią sosu.Wierzch zapiekanki polać resztą zalewy, posypać startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180*C na 25-30 minut.* ja dodatkowo przed nałożeniem farszu posmarowałam każdy naleśnik pesto z tego przepisu Wyszło smacznie i kolorowo.

Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.Usmażyć na patelni bez tłuszczu cienkie naleśniki.Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.Mięso przesmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę poddusić; ostudzić.Do przestudzonej masy mięsnej dodać serek wiejski, jajko, pomidory pokrojone w paseczki.Doprawić do smaku, dodać zioła.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować.Dodać resztę składników zalewy (bez sera żółtego) i dokładnie połączyć w miseczce.Piekarnik włączyć na temp. 180*CSer zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną. Wylać na dno 1/3 zalewy.Farsz zawijać w naleśniki i ciasno układać w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę polać częścią sosu.Wierzch zapiekanki polać resztą zalewy, posypać startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut.Podawać z dowolnym sosem lub keczupem.Smacznego!