Wykonanie
Ciekawe pomysły przychodzą mi do głowy gdy muszę szybko przygotować posiłek dla rodzinki. Albo gdy znajomi dzwonią, że będą za godzinkę. Otwieram lodówkę, zaglądam do spiżarki, chwilę intensywnie myślę i... już mam kolejny przepis :)Moim niezbędnym pomocnikiem w kuchni oprócz Thermomixa jest ostatnio zeszyt i długopis. Jak przygotowuję coś nowego, to zapisuję, bo później
mogę sobie nie przypomnieć co w trakcie tworzenia dodawałam... Tak powstał pomysł na zapiekankę z orkiszowo-ziołowymi naleśnikami.
składniki:ciasto naleśnikowe:300 g
mąki orkiszowej2
jajka300 g
wody300 g
mleka (może być roślinne)70 g
olejuszczypta
soli1 łyżka posiekanych
zioł:
oregano,
bazylia,
tymianekfarsz:300 g
mielonego mięsa z
szynki*1
cebula średnia1 ząbek
czosnku1
jajko200 g
serka wiejskiegokilka
suszonych pomidorów z zalewy
sól,
pieprzzalewa:1-2
pomidory (mogą być z puszki - 1/2 puszki razem z zalewą
pomidorową)3
jajka100 g
jogurt naturalnego30 g dobrego
olejusól,
pieprz,
przyprawa warzywnazioła:
estragon100 g
żółtego sera*
Mielone mięso możemy zastąpić gotowanym ziarnem orkiszu. Też pyszne!Wykonanie z pomocą Thermomixa:W suchym naczyniu posiekać
ser 7 s. / obr.7; przełożyć.Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w naczyniu i wymieszać 20 s. / obr. 5 Naczynie opłukać.Usmażyć na patelni bez tłuszczu cienkie naleśniki.
Cebulę i
czosnek posiekać 5 s. / obr.5 zgarnąć kopystką ze ścianekDodać 20 g
oleju i dusić 3 min. / temp.Varoma / obr.1Dodać
mielone mięso i dalej dusić 10 min. / temp.Varoma / obr. 1Dodać resztę składników, wymieszać 10-15 s. / obr. wsteczne 2; wyłożyć do miskiDo naczynia (bez mycia) włożyć wszystkie składniki zalewy (bez
sera). Świeże
pomidory mogą być ze skórką, pokrojone na ćwiartki; i wymieszać 20 s. / obr. 8Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem lub
margaryną. Wylać na dno 1/3 zalewy.Farsz zawijać w naleśniki* i ciasno układać w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę polać częścią sosu.Wierzch zapiekanki polać resztą zalewy, posypać
startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180*C na 25-30 minut.* ja dodatkowo przed nałożeniem farszu posmarowałam każdy naleśnik pesto z tego przepisu Wyszło smacznie i kolorowo.
Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.Usmażyć na patelni bez tłuszczu cienkie naleśniki.
Cebulę posiekać,
czosnek przecisnąć przez praskę.
Mięso przesmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać posiekaną
cebulę i
czosnek, chwilę poddusić; ostudzić.Do przestudzonej masy
mięsnej dodać
serek wiejski,
jajko,
pomidory pokrojone w paseczki.Doprawić do smaku, dodać
zioła.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować.Dodać resztę składników zalewy (bez
sera żółtego) i dokładnie połączyć w miseczce.Piekarnik włączyć na temp. 180*C
Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem lub
margaryną. Wylać na dno 1/3 zalewy.Farsz zawijać w naleśniki i ciasno układać w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę polać częścią sosu.Wierzch zapiekanki polać resztą zalewy, posypać
startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut.Podawać z dowolnym sosem lub
keczupem.Smacznego!