Wykonanie
Witam WszystkichOstatnio zastanawiałem się co by tu zrobić do jedzenia i tak o to postanowiłem sprawdzić zawartość szafek, lodówki i zamrażarki. Największą moją uwagę zwróciły pikle, które są robotą mojej mamy,a także
mrożona marchewka z
groszkiem i tak o to zrodził się pomysł na dzisiejsze danie. Danie jakie zrobimy to
szynka z piklami,Potrzebne Nam będą:
Składniki na danie dla 4 osób
Ryż:jedna torebka
ryżusólwodaoliwa z oliwekzioła prowansalskiemieszanka suszonych przypraw - Tomato Seasoning Salt firmy Kania
Szynka z piklami:16 plasterków
szynki z indykapikle
miódolej rzepakowysłodka
czerwona papryka sproszkowana
cytrynazioła prowansalskiemieszanka suszonych przyprawKlopsiki z
groszku i
marchewki:450g
mrożonej marchewki i
groszkumasłojajkobułka tartaPikle owijamy dwoma plasterkami
szynki i przekłuwamy dwiema wykałaczkami. Następnie przygotowujemy marynatę z
oleju, łyżeczki
miodu, 2 łyżek
soku z cytryny, sproszkowanej
papryki,
ziół prowansalskich i mieszanki suszonych przypraw,po czym maczamy
szynkę z piklami w marynacie.
Smażymy
szynkę z piklami na rozgrzanej patelni, w tym czasie,także gotujemy już
ryż w osolonej wodzie.
Następnie w garnku z odrobiną
masła lekko podsmażamy
marchewkę z
groszkiem z racji tego, że to mrożonki. Następnie dodajemy je do miski, a także
jajko i
bułkę tartą, mieszamy do uzyskania zwartej masy. Formujemy klopsiki i obtaczamy je w
bułce tartej.
Klopsiki smażymy na rozgrzanym
oleju, po czym wyjmujemy na talerz wyłożyny papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na koniec przygotowujemy jeszcze dodatek do ugotowanego
ryżu,do kubka dodajemy kilka łyżek oleju/oliwy i kilka łyżek
wody,
zioła prowansalskie i mieszankę suszonych przypraw. Dokładnie mieszamy po czym dodajemy do
ryżu. Jeśli tak jak i mi zostanie Wam więcej marynaty to śmiało możecie jej użyć jako dodatek na talerzu.