ßßß Cookit - przepis na Tartelki z dynią i fetą

Tartelki z dynią i fetą

nazwa

Wykonanie

Tartelki to treściwe, choć nieduże danie z dynią i serem feta. Kruchość słonego kruchego ciast, wilgotne nadzienie i zapieczona feta to prawdziwa fuzja smaków. Danie idealnie sprawdza sie jako przystawka oraz jako samodzielny posiłek np. na ciepłą kolacje.
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki
125 g masła
1 jajko
2 – 3 łyżki zimnej wody, sól, pieprz
tłuszcz do posmarowania foremek
2-3 łyżki bułki tartej
Nadzienie:
1 kg dyni
150 g sera feta,
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
curry
2 jajka
sok z połówki cytryny,
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Dynię obrać, miąższ pokroić w drobne kawałki i dusić do miękkości przez ok. 20 minut na odrobinie rozgrzanej oliwy często mieszając (można ją też jeszcze trochę rozdrobnić na patelni przecinając większe kawałki łopatką). W czasie gdy dynia się dusi, z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować w kulę i włożyć do lodówki. Do dyni dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, curry (1 łyżeczka), roztrzepane jajka, sok z połówki cytryny i dokładnie wymieszać. Fetę pokroić w drobne kostki.
Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim nasmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą foremki do tartaletek ( ja używam zwykłych foremek do babeczek). Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać w temperaturze 180 stopni przez 5-7 minut. Na ciasto wyłożyć nadzienie i do każdej tartaletki wrzucić kilka malutkich kostek fety. Piec dalsze 20 minut. Podawać na ciepło.
Źródło:http://smakowisko.pl/tartelki-z-dynia-i-feta