ßßß
Tartelki to treściwe, choć nieduże danie z dynią i serem feta. Kruchość słonego kruchego ciast, wilgotne nadzienie i zapieczona feta to prawdziwa fuzja smaków. Danie idealnie sprawdza sie jako przystawka oraz jako samodzielny posiłek np. na ciepłą kolacje.Składniki:Ciasto:400 g mąki125 g masła1 jajko2 – 3 łyżki zimnej wody, sól, pieprztłuszcz do posmarowania foremek2-3 łyżki bułki tartejNadzienie:1 kg dyni150 g sera feta,1 ząbek czosnkusól, pieprzcurry2 jajkasok z połówki cytryny,oliwa z oliwekWykonanie:Dynię obrać, miąższ pokroić w drobne kawałki i dusić do miękkości przez ok. 20 minut na odrobinie rozgrzanej oliwy często mieszając (można ją też jeszcze trochę rozdrobnić na patelni przecinając większe kawałki łopatką). W czasie gdy dynia się dusi, z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować w kulę i włożyć do lodówki. Do dyni dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, curry (1 łyżeczka), roztrzepane jajka, sok z połówki cytryny i dokładnie wymieszać. Fetę pokroić w drobne kostki.Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim nasmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą foremki do tartaletek ( ja używam zwykłych foremek do babeczek). Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać w temperaturze 180 stopni przez 5-7 minut. Na ciasto wyłożyć nadzienie i do każdej tartaletki wrzucić kilka malutkich kostek fety. Piec dalsze 20 minut. Podawać na ciepło.