Wykonanie
Placki pochodzenia meksykańskiego, stanowiące rodzaj
pieczywa, smażone jak naleśniki, do zarumienienia i napuszenia. Idealne do przygotowania wrapów, również jako podstawa do bardziej skomplikowanych potraw. U nas w domu to szybka przekąska lubiana głównie przez... dzieci, które w placki zawijają grillowane lub pieczone kawałki
kurczaka, warzywa, sos :-). Za każdym razem mogą być inne! Przez pewien czas w ogóle omijałam sklepowe tortille ze względu na ich skład - od kiedy wiem jak prosto wykonać je w domu będą pojawiały się częściej :-).Składniki na 16 sztuk:3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
soli1/3 szklanki
oleju rzepakowego lub
oliwy (lub pół na pół z
masłem)1 szklanka bardzo ciepłej/gorącej
wodyDo misy miksera wlać
wodę,
olej, dodać
mąkę i
sól. Wyrabiać hakiem do
ciasta drożdżowego, przez kilka minut lub do momentu otrzymania miękkiego i elastycznego ciasta (ciasto można też wyrobić ręcznie). Przykryć szczelnie folią spożywczą, odstawić na pół godziny (by ciasto 'odpoczęło' i nie kurczyło się podczas wałkowania).Po tym czasie ciasto podzielić na 16 równych części, z których uformować kulki. Ponownie odłożyć na stolnicę na około 15 minut, przykrywając folią by nie wyschły.Rozgrzać patelnię, na średniej mocy palnika. Każdą z przygotowanych kulek wałkować po kolei, bardzo cienko do otrzymania średnicy około 20 - 22 cm (podsypujemy delikatnie
mąką). Kłaść na rozgrzaną patelnię i smażyć (bez tłuszczu) z obu stron. Tortille odwracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni pojawi się wiele pęcherzyków powietrza, tortilla się napuszy, a pod
spodem pojawią się jasnobrązowe plamki. Jeśli plamki mają zbyt ciemny kolor zmniejszyć moc palnika. Jeśli zarumienianie będzie trwało zbyt długo, zwiększyć moc palnika.Tortille układać na talerzu, jedna na drugiej, przykrywając wilgotnym ręczniczkiem. Pod usmażeniu wszystkich potrzymać jeszcze pod wilgotnym ręczniczkiem, do momentu, aż będą idealnie miękkie i nie będą sprawiały problemu przy zwijaniu. Przełożyć do woreczka strunowego, szczelnie zamknąć.Podawać ciepłe, podgrzewając je w mikrofali przez 15 - 25 sekund i trzymając pod przykryciem.Można przechowywać w pojemniku/woreczku w temperaturze pokojowej do 48 godzin, można też mrozić (przedzielone folią spożywczą lub papierem do pieczenia).Smacznego :-).
Źródło przepisu - Cooks.com