ßßß Cookit - przepis na Domowy makaron jajeczny do rosołu lub zupy pomidorowej

Domowy makaron jajeczny do rosołu lub zupy pomidorowej

nazwa

Wykonanie

Nie ma to jak zupa z dodatkiem makaronu domowej produkcji...takiego prawdziwego: z prawdziwej mąki, jajek i bez dodatku znanych nam "witaminek" z grupy E!!! Oto mój makaron - niestety trochę nieudolnie szło mi krojenie ( nie posiadam odpowiedniego noża) , ale w smaku wyszedł niezły.
SKŁADNIKI
do zupy dla 6-8 osób
1/2 kg mąki pszennej
4 duże jajka (najlepiej wiejskie)
sól (ok 1/3 płaskiej łyżeczki)
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1/3 szklanka letniej wody
mąka do podsypywania
Połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić z nich na gładko ciasto (konsystencja ugniecionej plasteliny) - podczas wyrabiania jak też podczas krojenia musimy solidnie podsypywać je mąką.
Z wyrobionego ciasta przygotować cieniutkie placki (mocno przesypane mąką) i zostawić kilka minut do przeschnięcia.
Następnie pociąć płaty w paski o szerokości ok 5cm, ułożyć jeden na drugim i ostrym nożem kroić na makaron.
Tak przygotowane paseczki należy wzruszyć, rozsypać na blacie i po kilku minutach ugotować (klasycznie: osolona wrząca woda). Od razu po odcedzeniu zlać obficie zimną wodą.
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/05/domowy-makaron-jajeczny-do-rosou-lub.html