Wykonanie
Nie ma to jak zupa z dodatkiem
makaronu domowej produkcji...takiego prawdziwego: z prawdziwej
mąki,
jajek i bez dodatku znanych nam "witaminek" z grupy E!!! Oto mój
makaron - niestety trochę nieudolnie szło mi krojenie ( nie posiadam odpowiedniego noża) , ale w smaku wyszedł niezły.SKŁADNIKIdo zupy dla 6-8 osób1/2 kg
mąki pszennej4 duże
jajka (najlepiej wiejskie)
sól (ok 1/3 płaskiej łyżeczki)3 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego1/3 szklanka letniej
wodymąka do podsypywaniaPołączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić z nich na gładko ciasto (konsystencja ugniecionej plasteliny) - podczas wyrabiania jak też podczas krojenia musimy solidnie podsypywać je
mąką.Z wyrobionego ciasta przygotować cieniutkie placki (mocno przesypane
mąką) i zostawić kilka minut do przeschnięcia.
Następnie pociąć płaty w paski o szerokości ok 5cm, ułożyć jeden na drugim i
ostrym nożem kroić na
makaron.
Tak przygotowane paseczki należy wzruszyć, rozsypać na blacie i po kilku minutach ugotować (klasycznie: osolona wrząca
woda). Od razu po odcedzeniu zlać obficie zimną
wodą.SMACZNEGO