Wykonanie
Każdy kto choć raz spróbował domowego
makaronu wie, że nie da się go zastąpić tym "sklepowym". Wiadomo, taki
makaron nie wygląda tak idealnie jak ten kupiony, ale moim zdaniem ma idealny smak. Domowy, dobrze wysuszony,
makaron po zapakowani do torebek z bawełnianego materiału może być przechowywany nawet miesiąc (nigdy dłużej nie próbowałam, choć co źródło to inny sposób). Osobiście gorąco polecam ;)
Składniki:1/2 kg
mąki pszennej4
jajkaok 1/3 łyżeczki
soli3 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego1/3 szklanka letniej
wodymąka do podsypywaniaNa stolnice przesiać
mąkę, zrobić w niej wgłębienie, wbić
jajka, dodać
sól i dolać
oliwę (lub
olej). Wszystkie składniki ze sobą łączymy, zagniatając ciasto dolewamy
wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulkę, zawinąć w folię lub przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 20 minut. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, obie z nich należy rozwałkować na cieniutkie płaty, podsypać
mąką i odstawić na kilka minut do przeschnięcia. Po tym czasie ciasto kroimy na 5 cm pasy, układamy jeden na drugim i cienko kroimy. Tak postępujemy z całym
ciastem. Gotowy
makaron należy rozsypać na stolnicy na czas suszenia. Gotowe!