ßßß
Składniki:1/2 kg mąki pszennej4 jajkaok 1/3 łyżeczki soli3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego1/3 szklanka letniej wodymąka do podsypywaniaNa stolnice przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, wbić jajka, dodać sól i dolać oliwę (lub olej). Wszystkie składniki ze sobą łączymy, zagniatając ciasto dolewamy wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulkę, zawinąć w folię lub przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 20 minut. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, obie z nich należy rozwałkować na cieniutkie płaty, podsypać mąką i odstawić na kilka minut do przeschnięcia. Po tym czasie ciasto kroimy na 5 cm pasy, układamy jeden na drugim i cienko kroimy. Tak postępujemy z całym ciastem. Gotowy makaron należy rozsypać na stolnicy na czas suszenia. Gotowe!