Wykonanie
Fasolka po bretońsku, wspaniałe,przepyszne,i bardzo sycące danie na jesienne i zimowe dni.Polecam....



Składniki:-50dkg
fasoli,,Jaś"- 30 dkg
boczku-50 dkg
wędlin(
kiełbasa podwawelska ,zbójnicka
kabanosy, śląska ,według uznania )-2 ząbki
czosnku-2
liście laurowe-2-3
angielskie ziele-20dkg - 30 dkg
koncentratu pomidorowego-
sól-
pieprz- 1 łyżka
majeranku-
papryka ostra lub słodka-1 łyżka
cukru- 2 łyżki
maki-(10 -15) dkg
margarynyPrzygotowanie :
Fasolę zalewamy
wodą i moczymy całą noc następnie
wodę odlewamy , i wlewamy świeżą,solimy ,wrzucamy
ziele angielskie i
liście laurowe, gotujemy do miękkości .
Boczek,
kiełbasę ,
czosnek ,
cebulę kroimy w kostkę ,krążki według uznania .Najpierw na patelnię wrzucamy
boczek,
kiełbasę ,
czosnek drobniutko pokrojony i
cebulkę ,podsmażyć. Całość, wrzucamy do
fasolki ,chwilę gotujemy...dodajemy koncentrat, przyprawiamy ,
solą pieprzem,
papryką,
cukrem ,wymieszać. Robimy zaklepkę i zaciągamy3/4
wody i 2 łyżki
maki ,zagotować i odstawić z ognia .Wsypać
majeranek i zamieszać.Podajemy z
chlebem i
bułkamiSmacznego !!!!!