ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Fasolka po bretońsku, wspaniałe,przepyszne,i bardzo sycące danie na jesienne i zimowe dni.
Polecam....
Składniki:
-50dkg fasoli,,Jaś"
- 30 dkg boczku
-50 dkg wędlin
(kiełbasa podwawelska ,zbójnicka kabanosy, śląska ,według uznania )
-2 ząbki czosnku
-2 liście laurowe
-2-3 angielskie ziele
-20dkg - 30 dkg koncentratu pomidorowego
-sól
-pieprz
- 1 łyżka majeranku
-papryka ostra lub słodka
-1 łyżka cukru
- 2 łyżki maki
-(10 -15) dkg margaryny
Przygotowanie :
Fasolę zalewamy wodą i moczymy całą noc następnie wodę odlewamy , i wlewamy świeżą,solimy ,wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy do miękkości .
Boczek, kiełbasę ,czosnek ,cebulę kroimy w kostkę ,krążki według uznania .
Najpierw na patelnię wrzucamy boczek, kiełbasę ,czosnek drobniutko pokrojony i cebulkę ,podsmażyć. Całość, wrzucamy do fasolki ,chwilę gotujemy...dodajemy koncentrat, przyprawiamy ,solą pieprzem, papryką, cukrem ,wymieszać. Robimy zaklepkę i zaciągamy
3/4 wody i 2 łyżki maki ,zagotować i odstawić z ognia .Wsypać majeranek i zamieszać.Podajemy z chlebem i bułkami
Smacznego !!!!!
Źródło:http://ugotujtosieuda.blogspot.com/2014/10/fasolka-po-bretonsku.html