ßßß


Składniki:-50dkg fasoli,,Jaś"- 30 dkg boczku-50 dkg wędlin(kiełbasa podwawelska ,zbójnicka kabanosy, śląska ,według uznania )-2 ząbki czosnku-2 liście laurowe-2-3 angielskie ziele-20dkg - 30 dkg koncentratu pomidorowego-sól-pieprz- 1 łyżka majeranku-papryka ostra lub słodka-1 łyżka cukru- 2 łyżki maki-(10 -15) dkg margarynyPrzygotowanie :Fasolę zalewamy wodą i moczymy całą noc następnie wodę odlewamy , i wlewamy świeżą,solimy ,wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy do miękkości .Boczek, kiełbasę ,czosnek ,cebulę kroimy w kostkę ,krążki według uznania .Najpierw na patelnię wrzucamy boczek, kiełbasę ,czosnek drobniutko pokrojony i cebulkę ,podsmażyć. Całość, wrzucamy do fasolki ,chwilę gotujemy...dodajemy koncentrat, przyprawiamy ,solą pieprzem, papryką, cukrem ,wymieszać. Robimy zaklepkę i zaciągamy3/4 wody i 2 łyżki maki ,zagotować i odstawić z ognia .Wsypać majeranek i zamieszać.Podajemy z chlebem i bułkamiSmacznego !!!!!