Wykonanie
Jedliście kiedyś dobry pasztet? Pewnie większości z nas kojarzy się w pierwszej chwili z
dziczyzną, świętami, obżarstwem, bo jest tłuściutki i smaczniutki... a dla tych co wiecznie na diecie, pasztet zazwyczaj znajduje się na liście produktów zakazanych.A co jeśli by tak spróbować pasztet "odchudzić"? Proponuję zamiast
mięsa użyć
ryby, zamiast
smalcu i
boczku odrobinę
śmietankowego masła, a w efekcie powstanie aksamitny, delikatny i nietypowy pasztet. Eksperyment udany, a Wam
mogę polecić wyborny
rybny pasztet:
Składniki na niewielką foremkę (u mnie 2 małe naczynia o pojemności 350ml):½ kg filetu z
karpia (samego
mięsa, dlatego trzeba wziąć poprawkę na ciężar skóry i ości – ja kupiłam dwa filety o wadze ok. 700g)50g czerstwej
bułki (jedna
bułka)100g
masła (pół kostki)1
jajko¼ łyżeczki
gałki muszkatołowej¼ łyżeczki
tymiankusól,
pieprz do smaku
włoszczyzna, 2 ziarenka
ziela angielskiego, 10 ziarenek
pieprzu czarnego,
liść laurowy,
sól do ugotowania
rybyRybę ugotować w wodzie z dodatkiem
włoszczyzny (1
marchewka, 1
pietruszka, kawałek
selera, 1 cebula/kawałek
pora) i przypraw, w zależności od wielkości
ryby 20-25 minut (dla zwolenników parowaru, można też ugotować na parze). Usunąć ości i skórę,
mięso posiekać. Czerstwą
bułkę namoczyć w niewielkiej ilości gorącej
wody, wyłożyć na sitko i odstawić, aby ściekł nadmiar płynu. Masę z namoczonej
bułki posolić i doprawić
pieprzem,
gałką muszkatołową i
tymiankiem.
Rybę połączyć z
bułką, dodać miękkie (ale nie roztopione!)
masło,
żółtko i pianę ubitą z
białka. Wszystkie składniki bardo dokładnie wymieszać. Masę ułożyć w formie posmarowanej odrobiną
masła, wstawić do większego naczynia w
wodą. Piec pod przykryciem około półtorej godziny w temperaturze 180 º C. Podawać na zimno. Świetnie smakuje zarówno na kanapce, jak i z delikatnym
sosem jogurtowym.
Cały pasztet o wadze około 600-700g to ok. 1700kcal, węglowodany: 29g,
białko: 125g, tłuszcz: 117g.
Można przyjąć, że pasztet dzielimy na 10 porcji, wtedy 1 porcja to ok. 170kcal, 3g węglowodanów, 12g
białka i 12g tłuszczu.SMACZNEGO!