ßßß
Składniki na niewielką foremkę (u mnie 2 małe naczynia o pojemności 350ml):½ kg filetu z karpia (samego mięsa, dlatego trzeba wziąć poprawkę na ciężar skóry i ości – ja kupiłam dwa filety o wadze ok. 700g)50g czerstwej bułki (jedna bułka)100g masła (pół kostki)1 jajko¼ łyżeczki gałki muszkatołowej¼ łyżeczki tymiankusól, pieprz do smakuwłoszczyzna, 2 ziarenka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu czarnego, liść laurowy, sól do ugotowania rybyRybę ugotować w wodzie z dodatkiem włoszczyzny (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula/kawałek pora) i przypraw, w zależności od wielkości ryby 20-25 minut (dla zwolenników parowaru, można też ugotować na parze). Usunąć ości i skórę, mięso posiekać. Czerstwą bułkę namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody, wyłożyć na sitko i odstawić, aby ściekł nadmiar płynu. Masę z namoczonej bułki posolić i doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i tymiankiem. Rybę połączyć z bułką, dodać miękkie (ale nie roztopione!) masło, żółtko i pianę ubitą z białka. Wszystkie składniki bardo dokładnie wymieszać. Masę ułożyć w formie posmarowanej odrobiną masła, wstawić do większego naczynia w wodą. Piec pod przykryciem około półtorej godziny w temperaturze 180 º C. Podawać na zimno. Świetnie smakuje zarówno na kanapce, jak i z delikatnym sosem jogurtowym.
Cały pasztet o wadze około 600-700g to ok. 1700kcal, węglowodany: 29g,białko: 125g, tłuszcz: 117g.
Można przyjąć, że pasztet dzielimy na 10 porcji, wtedy 1 porcja to ok. 170kcal, 3g węglowodanów, 12g białka i 12g tłuszczu.SMACZNEGO!