ßßß Cookit - przepis na Pasztet bezglutenowy

Pasztet bezglutenowy

nazwa

Wykonanie

Nadal walczę z przygotowaniami świątecznymi, więc bez wstępów - oczywiście nie jest to danie na Wigilię, ale na śniadanie w Boże Narodzenie jak najbardziej.
Pasztet bezglutenowy:
Składniki:
kilogram mieszanego mięsa (boczek, karkówka, kark wołowy, łatki z kurczaka - w równych proporcjach)
włoszczyzna, umyta i obrana
4 jajka od szczęśliwych kurek
4 łyżki kaszki kukurydzianej
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
ziele angielskie
liście laurowe
sól, pieprz
Włoszczyznę zalewamy zimną wodą, dodajemy kilka kulek ziela angielskiego i liści laurowych, oraz sól. Doprowadzamy do wrzenia i dokładamy mięso.
Gotujemy jakieś 2 godziny, aż będzie całkiem miękkie, wręcz rozpadające się.
Gdy mięso wystygnie przepuszczamy je dwukrotnie przez maszynkę do mielenia i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy jajka i kaszkę kukurydzianą i zagniatamy ja ciasto.
Podana ilość starczy na dwie blaszki średniej wielkości, a ja mam małą rodzinę, więc zamroziłam połowę masy i czeka na lepsze czasy.
Drugą część upiekłam w piecu nagrzanym do ok 190 stopni przez 40 minut.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2013/12/pasztet-bezglutenowy.html