Wykonanie
Nadal walczę z przygotowaniami świątecznymi, więc bez wstępów - oczywiście nie jest to danie na Wigilię, ale na śniadanie w Boże Narodzenie jak najbardziej.Pasztet bezglutenowy:
Składniki:kilogram mieszanego
mięsa (
boczek,
karkówka, kark wołowy, łatki z
kurczaka - w równych proporcjach)
włoszczyzna, umyta i obrana4
jajka od szczęśliwych
kurek4 łyżki
kaszki kukurydzianej1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejziele angielskieliście laurowesól,
pieprzWłoszczyznę zalewamy zimną
wodą, dodajemy kilka kulek
ziela angielskiego i
liści laurowych, oraz
sól. Doprowadzamy do wrzenia i dokładamy
mięso.Gotujemy jakieś 2 godziny, aż będzie całkiem miękkie, wręcz rozpadające się.Gdy
mięso wystygnie przepuszczamy je dwukrotnie przez maszynkę do mielenia i doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Dodajemy
jajka i
kaszkę kukurydzianą i zagniatamy ja ciasto.Podana ilość starczy na dwie blaszki średniej wielkości, a ja mam małą rodzinę, więc zamroziłam połowę masy i czeka na lepsze czasy.Drugą część upiekłam w piecu nagrzanym do ok 190 stopni przez 40 minut.Smacznego!