Wykonanie
Dzisiejsze święto narodowe zainspirowało mnie do przygotowania czegoś w stylu typowo "domowego obiadku". Czyli pulpety wieprzowe w aromatycznym, kremowym
sosie chrzanowym. Podałem je z
kaszą gryczaną, którą przesmażyłem z odrobiną
cebulki.

Czas przygotowania: 80 min.Składniki na 18 szt.Koszt przygotowania: 13 , 00 złSKŁADNIKI na pulpety:500 g
mięsa wieprzowego mielonego1
jajko1
cebula3 łyżki
bułki tartej2 łyżki
mleka1 łyżeczka posiekanego
koperku1 łyżeczka
czerwonej papryki słodkiej1 szklanka
mąka pszennejsól,
pieprzSKŁADNIKI na
bulion i
sos chrzanowy:1
marchewka1/2
selera1
pietruszka1
cebula1 pęczek
natki pietruszki3
liście laurowe4 łyżeczki
chrzanu100 ml
śmietanki 30%1 łyżka
masłaszczypta
pieprzusólPRZYGOTOWANIE pulpetów w kremowym
sosie chrzanowym:W pierwszej kolejności wstawiamy
bulion.
Marchewkę,
selera,
pietruszkę i
cebulę obieramy i kroimy na średnie kawałki. Do garnka nalewamy
wody ok. 1,5 litra. i wrzucamy warzywa,
natkę pietruszki i
liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną, a
bulion nabierze aromatu warzyw i
ziół. Na koniec wyławiamy warzywa i przecedzamy
bulion.W
między czasie zabieramy się za przygotowanie pulpetów.
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy
jajko, posiekaną w kostkę
cebulę,
bułkę tartą, odrobinę
mąki,
mleko. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką i drobno posikanym
koperkiem. Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy na jednolitą masę.Z
mięsnej masy formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w
mące.Zagotowujemy
bulion i zanurzamy w nim pulpety, Gotujemy na średnik ogniu ok. 25 min.Ugotowane pulpety wyjmujemy z
bulionu. Zwiększamy ogień, dodajemy
chrzan i
masło. Zmniejszamy ogień i dolewamy
śmietanki. Gotujemy sos, często mieszając, aż zgęstnieje. Doprawiamy
solą i szczyptą
pieprzu.Do sosu przekładamy wcześniej przygotowane pulpety i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min.Smacznego.