ßßß Cookit - przepis na Chrupiące pierogi z kurczakiem

Chrupiące pierogi z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Pierogi ruskie, z serem, kapustą i grzybami, z zasmażką, a może polane śmietaną ? ... Tyle rodzajów farszów i sposobu ich podania, że można nabawić się o zawrót głowy. Chyba wszyscy lubimy to proste i smaczne danie. Chodź przygotowanie ich jest czasochłonne. No nie ma nic bardziej przyjemnego jak przygotowanie ich w zaciszu swojego domu. A później zajadać się i napawać się dumą, że nie są to kolejne mrożone pierogi z marketu. Dziś zamieszczam pierogi mojego autorstwa. Nafaszerowałem je mięsem z kurczaka, warzywami i świeżym tymiankiem. Podsmażyłem i podałem je z dipem czosnkowym. Na dzisiejszy szary, ponury jesienny dzień pasują idealnie. Jesienna chandro miej się na baczności :)
Czas przygotowania: 80 min.
Porcja dla 5 osób ( ok. 30 pierogów)
Koszt przygotowania: 9 , 00 zł
SKŁADNIKI na farsz:
150 g mięsa z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
1 mały por
świeży tymianek
bulion
olej, sól, pieprz
SKŁADNIKI na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka wody
1 żółtko z jajka
1 łyżka oleju
szczypta soli
SKŁADNIKI na dip czosnkowy:
3 ząbki czosnku
4 łyżki gęstego jogurtu ( najlepszy jest jogurt grecki)
sól, pieprz
Do jogurty wciskamy za pomocą praski ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy schłodzony.
PRZYGOTOWANIE farszu:
Mięso z kurczaka bardzo drobno kroimy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, którą podsmażamy. Dodajemy posiekane mięso z kurczaka. Do podsmażonego mięsa dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i posiekanego pora. Dodajemy odrobinę bulionu. Doprawiamy farsz solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Usmażony farsz rozdrabniamy i odstawiamy do ostygnięcia.
PRZYGOTOWANIE ciasta na pierogi:
Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, 1 żółtko i 1 łyżkę oleju. Dolewamy wody i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki za pomocą szklanki.
PRZYGOTOWANIE pierogów:
Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Możemy zrobić wzorek na rancie pierogów za pomocą widelca. Tak przygotowane pierogi wkładamy do gotującej się i osolonej wody. Gotujemy 2-3 min. od wypłynięcia. Ugotowane pierogi podsmażamy na oliwie. Będą zarumienione i chrupie. Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyja.blogspot.com/2013/11/chrupiace-pierogi-z-kurczakiem.html