Wykonanie
Pierogi ruskie, z
serem,
kapustą i
grzybami, z zasmażką, a może polane
śmietaną ? ... Tyle rodzajów farszów i sposobu ich podania, że można nabawić się o zawrót głowy. Chyba wszyscy lubimy to proste i smaczne danie. Chodź przygotowanie ich jest czasochłonne. No nie ma nic bardziej przyjemnego jak przygotowanie ich w zaciszu swojego domu. A później zajadać się i napawać się dumą, że nie są to kolejne mrożone pierogi z marketu. Dziś zamieszczam pierogi mojego autorstwa. Nafaszerowałem je
mięsem z kurczaka, warzywami i świeżym
tymiankiem. Podsmażyłem i podałem je z dipem
czosnkowym. Na dzisiejszy szary, ponury jesienny dzień pasują idealnie. Jesienna chandro miej się na baczności :)



Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 5 osób ( ok. 30 pierogów)Koszt przygotowania: 9 , 00 złSKŁADNIKI na farsz:150 g
mięsa z kurczaka1
marchewka1
pietruszka1
cebula1 mały
porświeży
tymianekbulionolej,
sól,
pieprzSKŁADNIKI na ciasto:2 szklanki
mąki1 szklanka
wody1
żółtko z
jajka1 łyżka
olejuszczypta
soliSKŁADNIKI na dip
czosnkowy:3 ząbki
czosnku4 łyżki gęstego
jogurtu ( najlepszy jest
jogurt grecki)
sól,
pieprzDo
jogurty wciskamy za pomocą praski ząbki
czosnku. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy schłodzony.PRZYGOTOWANIE farszu:
Mięso z kurczaka bardzo drobno kroimy.
Marchewkę i
pietruszkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną
cebulę, którą podsmażamy. Dodajemy posiekane
mięso z kurczaka. Do podsmażonego
mięsa dodajemy startą
marchewkę,
pietruszkę i posiekanego
pora. Dodajemy odrobinę
bulionu. Doprawiamy farsz
solą,
pieprzem i świeżym
tymiankiem. Usmażony farsz rozdrabniamy i odstawiamy do ostygnięcia.PRZYGOTOWANIE ciasta na pierogi:Do miski wsypujemy 2 szklanki
mąki, 1
żółtko i 1 łyżkę
oleju. Dolewamy
wody i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki za pomocą szklanki.PRZYGOTOWANIE pierogów:Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Możemy zrobić wzorek na rancie pierogów za pomocą widelca. Tak przygotowane pierogi wkładamy do gotującej się i osolonej
wody. Gotujemy 2-3 min. od wypłynięcia. Ugotowane pierogi podsmażamy na
oliwie. Będą zarumienione i chrupie. Smacznego :)