Wykonanie
Jesień zawitała na całego. Dni co raz krótsze, a noce co raz zimniejsze. Aż prosi się o przygotowanie czegoś gorącego na jesienny obiad. Przedstawiam Wam mój gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach
ziemniakami. Uprzedzam, że danie jest czasochłonne, ale tylko jeśli chodzi o czas gotowania
mięsa. Przygotowanie składników nie zabierze Wam zbyt wiele czasu. W przygotowaniu gulaszu ważne jest to, aby
mięso było miękkie i jednocześnie nie straciło swojej struktury.My Polacy jesteśmy fanami dań jednogarnkowych, a mój gulasz do takich właśnie możemy zaliczyć. Zachęcam do przygotowania gulaszu i czekam na Wasze opinie i pytania.




Czas przygotowania: 2 hPorcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 32 , 00 złSKŁADNIKI:500 g
mięsa wołowego1
papryka3
marchewki2 średnie
pietruszki1 średni
seler1
por1
cebula3 duże
ziemniaki250 g
przecieru pomidorowego80 ml czerwonego
wytrawnego winamasłoPRZYPRAWY:3
liście laurowe4
ziela angielskie1 opakowanie
słodkiej paprykipieprz czarny mielony
natka pietruszkitymianekmajeranekoreganosólPRZYGOTOWANIE Gulaszu:W pierwszej kolejności myjemy
mięso i osuszamy je, najlepszą metodą będzie użycie papierowego ręcznika.
Marchewkę,
pietruszkę,
selera i
pora siekamy i wstawiamy do gotowania w garnku z
wodą. Następnie
mięso kroimy w kostkę lub paski. Podsmażamy je na
oleju, aż się ładnie zarumieni i przekładamydo gotującej się
włoszczyzny. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną w kostkę
cebulę i
paprykę z dodatkiem
masła. Dodajemy
słodką paprykę w proszku. Dolewamy
przecieru pomidorowego i zagotowujemy. Przedkładamy składniki z patelni do gotującej się
wołowiny z warzywami. Dodajemy3
liście laurowe, 4
ziela angielskie i
pieprz mielony. Dolewamy
czerwonego wina i pozostawiamy na małym ogniu do duszenia na ok 1,5 godz. co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy gulasz
solą i
pieprzem do smaku.PRZYGOTOWANIE Pieczonych
ziemniaków:Umyte
ziemniaki kroimy na grube plastry. Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką,
tymiankiem,
oregano,
majerankiem i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym
olejem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 40 min.PODANIE Gulaszu:Na płaskim talerzu układamy upieczone
ziemniaki. Obok nakładamy porcję gulaszu posypanego świeżo posiekaną
natką pietruszki. Świetnym dodatkiem będzie
ogórek kiszony z tegorocznych zbiorów.