ßßß


około 800 gramów schabu bez kości450 gramów mieszanki chińskiej (miałam tą z Lidla)1 średnia cebula3 ziarenka ziela angielskiego1 liść laurowy1,5 łyżeczki sosu sojowego ciemnego3 ząbki czosnkuczarny mielony pieprzsłodka papryka w proszkuimbir, curry (opcjonalnie)2 kopiaste łyżeczki mąki + 1/3 szklanki zimnej wodyMięso umyć, osuszyć, pokroić na 7 plastrów, każdy z nich lekko rozbić.
W miseczce wymieszać 3 zmiażdżone ząbki czosnku i 1,5 łyżeczki sosu sojowego.
Posmarować cieniutko każdy plaster mięsa (wystarczy z jednej strony), następnie odstawić na 2 godziny do lodówki.
Po upływie tego czasu na patelni rozgrzać olej, podsmażyć każdy z kotletów na dość silnym ogniu, przełożyć do rondla. Zebrać szumowiny pozostałe ze smażenia i na tym samym tłuszczu krótko podsmażyć pokrojoną w plasterki cebulę, po czym wrzucić ją do mięsa.
Rondel postawić na małym gazie, schab zalać 2,5 szklankami (około 800ml) gorącej wody, wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, dodać 4 szczypty pieprzu i 4 szczypty papryki oraz 0,5 łyżeczki sosu sojowego (zamiast soli), gotować pod przykryciem około 45 minut, do miękkości mięsa.
Na około 15 minut przed końcem gotowania, do rondla wrzucić mieszankę chińską (zamrożoną), doprawić (opcjonalnie) sproszkowanym imbirem lub curry, podlać 1 szklanką gorącej wody, gotować dalej do upływu wyżej wymienionego czasu.
Pod koniec mąkę wymieszać z wodą, dodać do sosu, zagotować, doprawić finalnie pieprzem, papryką i sosem sojowym.Podawać na przykład z ryżem, makaronem ewentualnie podsmażonymi na masełku klarowanym ziemniaczkami.