Wykonanie
Dzisiaj wzięłam się za przygotowanie mojego pierwszego zakwasu na żur. Muszę powiedzieć, że jest to banalnie proste. Jestem bardzo ciekawa smaku
żuru na tym domowym zakwasie:) Już za parę dni się dowiem. Najlepiej go nastawić na 4-5 dni wcześniej. Dziś jeszcze jest czas,żeby zabrać się za kiszenie
żuru...co Wy na to???Składniki;250 ml
mąki żytniej / 1 szklanka/,1 litr przegotowanej letniej
wody,3 ząbki
czosnku,2
liście laurowe,2 ziarna
ziela angielskiego,kilka ziaren
pieprzuWykonanie;Do słoja wsypujemy
mąkę i zalewamy letnią nie gorącą przegotowaną
wodą.
Czosnek obieramy i miażdżymy. Wrzucamy do słoja.Następnie dodajemy
ziele angielskie,
pieprz i
liście laurowe. Dokładnie mieszamy.Przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką. Odstawiamy na 4-5 dni. Po tym czasie możemy dodać zakwas do
żuru.