Wykonanie
Unieść się.Nad wszystkim.Ponieść.O czasie.Zapomnieć.
pół litra
wodypół szklanki
mąki żytniej
liść laurowy2 kulki
ziela angielskiegokilka ziaren
pieprzu2 ząbki
czosnkupiętka
chleba razowego na zakwasieDo litrowego słoika wlać letnią, przegotowaną
wodę.Wsypać
mąkę, dodać
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz, przekrojone na pół ząbki
czosnku.Piętkę
chleba przekroić na kilka mniejszych części i wrzucić do słoja.Przykryć ściereczką (bez zakrętki) i zostawić w ciepłym miejscu na 4-5 dni.Raz dziennie przemieszać zakwas, bo będzie się rozwarstwiał.Zakwas powinien po kilku dniach skwaśnieć i puszczać bąbelki.Wtedy można pozbyć się przypraw i resztek
chleba, a słoik z zakwasem zakręcić pokrywką i wstawić do lodówki.