ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka żurkowa 120 gramówwoda 400 mililitrówliść laurowy 1 sztukziele angielskie 2 ziarnaczosnek 1 ząbkiWykonanie:Najlepiej przygotować zakwas w glinianym naczyniu, ale może też być szklany lub porcelanowy słój. Po winne być zachowane proporcje suchych składników do wody, najlepiej 1:3.W naczyniu rozmącić 120g mąki żurkowej i 400 ml ciepłej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Zaczyn postawić na ok. 3 dni w ciepłym miejscu (26-28 stopni). Naczynie przykryć czystą ściereczką. Jeśli zaczyn w ciągu 3 dni nie zakwasi się wystarczająco, należy pozostawić go na kolejny dzień. Zakwas będzie gotowy, gdy po burzliwym procesie fermentacji przejdzie w stan uspokojenia. Wtedy dodać rozgnieciony ząbek czosnku i schować naczynie do lodówki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!InneWielkanocZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: