ßßß Cookit - przepis na Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka żurkowa 120 gramów
woda 400 mililitrów
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 2 ziarna
czosnek 1 ząbki
Wykonanie:
Najlepiej przygotować zakwas w glinianym naczyniu, ale może też być szklany lub porcelanowy słój. Po winne być zachowane proporcje suchych składników do wody, najlepiej 1:3.
W naczyniu rozmącić 120g mąki żurkowej i 400 ml ciepłej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Zaczyn postawić na ok. 3 dni w ciepłym miejscu (26-28 stopni). Naczynie przykryć czystą ściereczką. Jeśli zaczyn w ciągu 3 dni nie zakwasi się wystarczająco, należy pozostawić go na kolejny dzień. Zakwas będzie gotowy, gdy po burzliwym procesie fermentacji przejdzie w stan uspokojenia. Wtedy dodać rozgnieciony ząbek czosnku i schować naczynie do lodówki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Inne
Wielkanoc
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12186/Zakwas-na-barszcz-bialy