Wykonanie
Już za chwilę ostatni moment, żeby zrobić zakwas na żurek! Przepis jest tak prosty i tak mało wymagający, że naprawdę szkoda by było wykorzystywać sklepowe substytuty lub co gorsza zrobić żurek z paczki. Niedługo przepis i na sam żurek :)

Składniki:szklanka
mąki żytniejszklanka ciepłej, przegotowanej
wody2 ząbki
czosnku3
liście laurowekilka kulek
ziela angielskiegoPrzygotowanie:Litrowy słoik wyparzyć.
Mąkę wsypać do słoika, zalać
wodą i porządnie wymieszać, tak by nie było grudek.Ząbki
czosnku obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do słoika z resztą przypraw, zamieszać łyżką.Słoik nakryć gazikiem (lub ewentualnie ręcznikiem papierowym) i zawiązać gumką.Odstawić w ciemne miejsce na 3-5 dni.

