Wykonanie
Natchniona znalezionym przepisem w najnowszym wydaniu "Moje Gotowanie" proponowanym przez Klaudyne z bloga
Ziołowy zakątek, postanowiłam zrobić zakwas w domu sama. Nic trudnego składniki miałam i tak powstał pyszny domowy zakwas na żurek, który mogłabym jeść codziennie :). Mój jest już gotowy jutro powstanie z niego żurek, który w miarę wolnego czasu wam przedstawie :). Tak ostatnio tyle się dzieje, że dzień powinien trwać 48 a nie 24 godziny ;), ale kto by to wytrzymał na dłuższą metę.

Składniki :1,5 szklanki
mąki typ 720 lub wyższy - ja użyłam
mąki pełnoziarnistej żytniej Gdańskie Młyny3 szklanki ciepłej przegotowanej
wody2-3 ząbki
czosnku3-4 ziarenka
ziela angielskiegolistek laurowyOpis wykonania:Wyparzony słoik - użyłam kamionkowego garnka , wsypujemy
mąkę i zalewamy
wodą,dokładnie mieszamy by nie było grudek. Następnie dodajemy
czosnek, ziele i
listek laurowy, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni lub dłużej w zależności jak szybko uzyska kwaskowy smak.Gotowy wykorzystujemy od razu lub przechowujemy do 2 tygodni w lodówce. Możemy odlać około 50-100 ml i użyć znowu do przygotowania nowego zakwasu .

