ßßß
Składniki:Pół szklanki dokarmionego zakwasu chlebowego Jeśli nie wiecie jak zrobić taki zakwas zapraszam do lekturyMąka żytnia 1 łyżkaZiele angielskieLiść LaurowyCzosnekPrzegotowana wodaZakwas wlewamy do słoika dodajemy mąkę żytnią, wodę, ziele angielskie i liść laurowy. Nie podaję ilości przypraw bo tak naprawdę dodaję ich "na oko". Lubię jak wyczuwalny jest w zakwasie czosnek i liść laurowy natomiast ostrożnie podchodzę do ziela angielskiego. Całość mieszam drewnianą łyżką. Nie pytajcie mnie dlaczego musi być drewniana, nie umiem tego wyjaśnić, po prostu od zawsze do mieszania zakwasu używam drewnianej łyżki. Mieszanie powtarzamy co dwanaście godzin. Zakwas na żur podobnie jak ten chlebowy trzymam przykryty ściereczką lub gazą ( świetnie sprawdza się też tetrowa pielucha) Kolejna sprawa do intensywność zakwasu im dłużej będzie stał tym żur będzie bardziej kwaśny. Ja staram się użyć zakwasu do ugotowania żuru po dwóch najpóźniej trzech dobach. Smaku samodzielnie przygotowanego zakwasu na żur nie da się porównać do żadnego kupnego substytutu. Gorąco polecam!