Wykonanie
Są rewelacyjne, w pierwszy dzień po uduszeniu jak i na drugi, odsmażone na masełku. Idealnie sprawdzi się do nich
sos pieczarkowy, tradycyjny
pomidorowy a mnie najbardziej przypasowały z kwaśną
śmietaną i świeżo zmielonym
pieprzem. Niebo w gębie, polecam gorąco ! Z podanych proporcji wyszło mi 19 średnio dużych gołąbków.



2 średnie
białe kapusty (świetna będzie również włoska)farsz:2 kg
ziemniaków400 gramów
wędzonego boczku4 średnie
cebule3
jaja4 ząbki
czosnku2 kopiaste łyżki
kaszy mannysól,
pieprz (świetny będzie
ziołowy)3 szczypty
gałki muszkatałowej (jeśli lubicie)około 1/4 łyżeczki zmielonego
kminku (opcjonalnie)dodatkowo:około 500 - 600 ml ciepłego (lecz nie gorącego)
bulionu (może być warzywny lub drobiowy)
sos pieczarkowy lubkwaśna
śmietana i świeżo zmielony
czarny pieprz do podaniaZ
kapusty dość głęboko wykrawamy głąby. Wkładamy je do osolonego wrzątku, gotując na malutkim ogniu zdejmujemy stopniowo oddzielające się liście, układamy je na tacy.


Kiedy listki nieco przestygną odkrawamy zgrubiałe części.

Teraz zabieramy się za farsz.
Boczek kroimy w kosteczkę,
cebule siekamy, obie składowe farszu smażymy na patelni do wytopienia tłuszczu z
boczku i przyrumienienia
cebuli. Następnie odkładamy je na talerz do ostygnięcia (nie solimy!).

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na średnich lub drobnych oczkach. Ja zrobiłam to w robocie Aura Russell Hobbs .

Starte
ziemniaki dokładnie odciskamy na sitku lub przez gazę (polecam ten ostatni sposób,
soki świetnie się odciskają, co sprawdza się w przypadku np
młodych ziemniaków lub odmian mniej mączystych, na które zwykle trafiamy w marketach).


Do dużej michy wrzucamy odciśnięte
ziemniaki,
cebulę z
boczkiem, około 3/4 płaskiej łyżeczki
soli, gałkę, przeciśnięty przez praskę
czosnek, od 0,5 do 3/4 łyżeczki
pieprzu (w zależności od upodobań) oraz
kminek (opcjonalnie), wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Potem do farszu dorzucamy 3
żółtka.
Białka ubijamy na sztywno i też dodajemy do farszy, mieszamy.

Na końcu wsypujemy
kaszę mannę i dokładnie łączymy z resztą składników.Farsz jest gotowy.

Na środek każdego liścia kładziemy porcję farszu w takiej ilości by dało się poskładać w
kopertkę lub tradycyjnego gołąbka.



Spód płaskiego naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałymi niezużytymi liśćmi
kapusty.

Układamy gołąbki, zalewamy
bulionem.


Wierzch przykrywamy dokładnie resztą liści
kapusty (przypieką nam się liście, a nie same gołąbki, liście
potem wyrzucimy, a razem z nimi nieprzyjemny aromacik spalenizny).

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy gołąbki i pieczemy je około 80 - 90 minut, do miękkości
ziemniaków (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Podajemy z ulubionym sosem lub kwaśną
śmietaną i
pieprzem, smacznego !