ßßß Cookit - przepis na gołąbki z tartymi ziemniakami

gołąbki z tartymi ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Są rewelacyjne, w pierwszy dzień po uduszeniu jak i na drugi, odsmażone na masełku. Idealnie sprawdzi się do nich sos pieczarkowy, tradycyjny pomidorowy a mnie najbardziej przypasowały z kwaśną śmietaną i świeżo zmielonym pieprzem. Niebo w gębie, polecam gorąco ! Z podanych proporcji wyszło mi 19 średnio dużych gołąbków.
2 średnie białe kapusty (świetna będzie również włoska)
farsz:
2 kg ziemniaków
400 gramów wędzonego boczku
4 średnie cebule
3 jaja
4 ząbki czosnku
2 kopiaste łyżki kaszy manny
sól, pieprz (świetny będzie ziołowy)
3 szczypty gałki muszkatałowej (jeśli lubicie)
około 1/4 łyżeczki zmielonego kminku (opcjonalnie)
dodatkowo:
około 500 - 600 ml ciepłego (lecz nie gorącego) bulionu (może być warzywny lub drobiowy)
sos pieczarkowy lub
kwaśna śmietana i świeżo zmielony czarny pieprz do podania
Z kapusty dość głęboko wykrawamy głąby. Wkładamy je do osolonego wrzątku, gotując na malutkim ogniu zdejmujemy stopniowo oddzielające się liście, układamy je na tacy.
Kiedy listki nieco przestygną odkrawamy zgrubiałe części.
Teraz zabieramy się za farsz.
Boczek kroimy w kosteczkę, cebule siekamy, obie składowe farszu smażymy na patelni do wytopienia tłuszczu z boczku i przyrumienienia cebuli. Następnie odkładamy je na talerz do ostygnięcia (nie solimy!).
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na średnich lub drobnych oczkach. Ja zrobiłam to w robocie Aura Russell Hobbs .
Starte ziemniaki dokładnie odciskamy na sitku lub przez gazę (polecam ten ostatni sposób, soki świetnie się odciskają, co sprawdza się w przypadku np młodych ziemniaków lub odmian mniej mączystych, na które zwykle trafiamy w marketach).
Do dużej michy wrzucamy odciśnięte ziemniaki, cebulę z boczkiem, około 3/4 płaskiej łyżeczki soli, gałkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, od 0,5 do 3/4 łyżeczki pieprzu (w zależności od upodobań) oraz kminek (opcjonalnie), wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Potem do farszu dorzucamy 3 żółtka.
Białka ubijamy na sztywno i też dodajemy do farszy, mieszamy.
Na końcu wsypujemy kaszę mannę i dokładnie łączymy z resztą składników.
Farsz jest gotowy.
Na środek każdego liścia kładziemy porcję farszu w takiej ilości by dało się poskładać w kopertkę lub tradycyjnego gołąbka.
Spód płaskiego naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałymi niezużytymi liśćmi kapusty.
Układamy gołąbki, zalewamy bulionem.
Wierzch przykrywamy dokładnie resztą liści kapusty (przypieką nam się liście, a nie same gołąbki, liście potem wyrzucimy, a razem z nimi nieprzyjemny aromacik spalenizny).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy gołąbki i pieczemy je około 80 - 90 minut, do miękkości ziemniaków (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Podajemy z ulubionym sosem lub kwaśną śmietaną i pieprzem, smacznego !
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/06/goabki-z-tartymi-ziemniakami.html