Wykonanie
Ostatnio pani Gessler zaciekawiła mnie przepisem ziemniaczanych gołąbków. Gdy je zrobiłam i spróbowała, to zdziwiłam się, że jest to, tak mało znany przepis, bo takie gołąbki są naprawdę dobre.

700 g
ziemniaków3
jajka3 łyżki
kaszki manny3 duże
cebule300 g
boczku wędzonego10 dużych liści sparzonej
kapusty2
kostki rosołowesól,
pieprzZiemniaki zetrzeć na tarce na wiórki.
Cebule i
boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor.Do
ziemniaków dodać całe
jajka,
kaszkę, podsmażony
boczek i
cebulę, posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać. Na liście
kapusty nałożyć farsz, zwinąć. W litrze wrzątku rozpuścić
kostki rosołowe. W dużej brytfannie ułożyć gołąbki, zalać połową rosołu i dusić na bardzo wolnym ogniu nawet przez 2-3 godziny, uzupełniając płyn. Wyśmienicie smakują z
kapustą kiszoną.