ßßß Cookit - przepis na 101. Gołąbki ziemniaczane

101. Gołąbki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Ostatnio pani Gessler zaciekawiła mnie przepisem ziemniaczanych gołąbków. Gdy je zrobiłam i spróbowała, to zdziwiłam się, że jest to, tak mało znany przepis, bo takie gołąbki są naprawdę dobre.
700 g ziemniaków
3 jajka
3 łyżki kaszki manny
3 duże cebule
300 g boczku wędzonego
10 dużych liści sparzonej kapusty
2 kostki rosołowe
sól, pieprz
Ziemniaki zetrzeć na tarce na wiórki. Cebule i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor.
Do ziemniaków dodać całe jajka, kaszkę, podsmażony boczek i cebulę, posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać. Na liście kapusty nałożyć farsz, zwinąć. W litrze wrzątku rozpuścić kostki rosołowe. W dużej brytfannie ułożyć gołąbki, zalać połową rosołu i dusić na bardzo wolnym ogniu nawet przez 2-3 godziny, uzupełniając płyn. Wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2013/05/goabki-ziemniaczane.html