Wykonanie
            Babka ziemniaczana to prosta i smaczna potrawa kuchni regionalnej głównie Suwalszczyzny i Podlasia. W tradycyjnej wersji przepisu do babki dodaje się 
mięso: kawałki 
boczku, 
kiełbasy, skwarki ze 
słoniny.Najbardziej lubię babkę ziemniaczaną w wersji wegetariańskiej i taką upiekłam.Kiedyś przygotowanie babki zajmowało mi sporo czasu, bo 
ziemniaki i 
cebulę ucierałam ręcznie na tarce. Teraz wykorzystuję do tego robota kuchennego i babka powstaje w kilkanaście minut.
Ziemniaki można zetrzeć na tarce o małych oczkach lub utrzeć na papkę jak na placki ziemniaczane. Z utartych 
ziemniaków należy odcisnąć jak najwięcej soku. Jeśli pominiecie tą czynność, babka po upieczeniu będzie niezbyt zwięzła i mazista.
Ziemniaki utarte na drobnych oczkach odciskam na sicie, a wersji drugiej gdy są utarte na papkę, wykładam sito potrójnie złożoną gazą i dopiero odciskam. Z doświadczenia wiem, że babka ziemniaczana uda się, niezależnie jakiej odmiany 
ziemniaków użyję, jeśli utarte 
ziemniaki będą dobrze odciśnięte. Co do 
ziemniaków użytych na babkę - nadają się wszystkie 
ziemniaki typu kulinarnego B i C. Nie używajcie do zrobienia babki 
ziemniaków sałatkowych lub pastewnych.Masa ziemniaczana powinna być mocno, wręcz pikantnie przyprawiona. Jeśli mam wątpliwość czy masa ziemniaczana jest odpowiednio przyprawiona, smażę z niej na patelni mały placuszek i próbuję. Jest to mój najlepszy i najbardziej pewny sposób na sprawdzenie efektu przyprawiania masy na babkę, i również 
mięsa na pasztet czy kotlety.Babkę ziemniaczaną podaje się pokrojoną na duże kawałki z dodatkiem kwaśnej 
śmietany, 
kiszonych ogórków, 
kiszonej kapusty lub innej surówki. Doskonałym dodatkiem do babki będzie 
sos grzybowy np. 
pieczarkowy.Wiele osób uważa, że babka najlepiej smakuje dzień po upieczeniu, podsmażona na złoty kolor na patelni.



Składniki:1 kg 
ziemniaków2 ząbki 
czosnku1 duża 
cebula3 łyżki 
kaszy manny2 
jajka2 łyżeczki suszonego 
majeranku1 łyżeczka suszonego cząbru1 niepełna łyżeczka 
kminku1/3 łyżeczki mielonego 
czarnego pieprzu lub 1/2 łyżeczki 
pieprzu ziołowego1,5 łyżeczki 
soliPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce o małych oczkach (najlepiej i najszybciej za pomocą robota kuchennego). Utarte 
ziemniaki przełożyć na sito umieszczone na misce i lekko ugnieść.Z 
ziemniaków odcieknie nadmiar płynu, a na dnie miski zgromadzi się 
skrobia ziemniaczana. Płyn należy ostrożnie zlać z miski, a 
skrobię wymieszać z masą ziemniaczaną.
Cebulę utrzeć na tarce (można użyć robota z tą samą tarką co 
ziemniaków), 
czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do masy ziemniaczanej.Następnie dodać 
jajka, 
kaszę mannę, 
majeranek, cząber, 
kminek i 
sól, dokładnie wymieszać.Masę ziemniaczaną przełożyć do keksówki wysmarowanej 
olejem i posypanej 
bułką tartą. Wierzch masy ziemniaczanej wygładzić łyżką i skropić 
olejem.Babkę ziemniaczaną piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Babka jest upieczona, gdy jej powierzchnia jest zrumieniona, a wbity w nią drewniany patyczek, po wyjęciu jest suchy.Smacznego