Wykonanie
Kiszki nie musimy polecać tym, którzy choć raz jej skosztowali. Dla nas jest to przysmak.Składniki:- 6 jelit wieprzowych o długości ok. 50-60 cm każde-ok. 6 kg obranych
ziemniaków-3 średnie
cebule-2 ząbki
czosnku-1/2 kg
wędzonego boczku-25 dkg
kaszy manny-
sól,
pieprz i
pieprz ziołowyBoczek kroimy w kostkę.
Podsmażamy na patelni.
Ziemniaki,
cebulę i
czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce.
Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
pieprzem ziołowym,dodajemy
kaszę manną a na koniec podsmażone skwarki z
boczku i dokładnie mieszamy.
Jelita luźno napełniamy masą ziemniaczaną i zawiązujemy z obu stron sznurkiem.
Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut.W połowie czasu pieczenia
kiszki należy odwrócić.
Kiszki pieczemy porcjami w zależności od powierzchni blaszki.
Kiszka gotowa. Rumiana z chrupiącą skórką i bardzo smaczna.
Smacznego!