ßßß Cookit - przepis na Kiszka ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Kiszki nie musimy polecać tym, którzy choć raz jej skosztowali. Dla nas jest to przysmak.
Składniki:
- 6 jelit wieprzowych o długości ok. 50-60 cm każde
-ok. 6 kg obranych ziemniaków
-3 średnie cebule
-2 ząbki czosnku
-1/2 kg wędzonego boczku
-25 dkg kaszy manny
-sól, pieprz i pieprz ziołowy
Boczek kroimy w kostkę.
Podsmażamy na patelni.
Ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce.
Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym,
dodajemy kaszę manną a na koniec podsmażone skwarki z boczku i dokładnie mieszamy.
Jelita luźno napełniamy masą ziemniaczaną i zawiązujemy z obu stron sznurkiem.
Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut.
W połowie czasu pieczenia kiszki należy odwrócić.
Kiszki pieczemy porcjami w zależności od powierzchni blaszki.
Kiszka gotowa. Rumiana z chrupiącą skórką i bardzo smaczna.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/11/kiszka-ziemniaczana.html