Wykonanie
Planowana od dawna babka ziemniaczana.Niewiele produktów a jedzonko wyśmienite.-2,5 kg
ziemniaków-30 dkg
boczku wędzonego-2 średnie
cebule-
sól lub warzywko-
pieprz ziołowyZ
boczku zostawiamy kilka wąskich, tłustych paseczków a resztę kroimy w kostkę.W kostkę kroimy też
cebulę.Wytapiamy
boczek, dodajemy
cebulkę i podsmażamy do zeszklenia.
Obrane
ziemniaki tarkujemy na tarce z drobnymi oczkami lub w maszynie.
Do masy ziemniaczanej dodajemy skwarki z
cebulą, doprawiamy do smaku
pieprzem ziołowym i
solą lub warzywkiem a następnie dokładnie mieszamy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem (można wykorzystać
smalec domowy), przekładamymasę ziemniaczaną, wyrównujemy a na wierzchu układamy paseczki
boczku.
Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika i pieczemy z termoobiegiemprzez 60-70 minut.
Przez tę godzinę babka będzie się nad nami znęcała swoim zapachem.A oto efekt:
Podsmażona babka ziemniaczana jest równie dobra, jak ta prosto z blaszki.Można też dodać słodką
śmietankę.
Smacznego!