ßßß Cookit - przepis na Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Planowana od dawna babka ziemniaczana.
Niewiele produktów a jedzonko wyśmienite.
-2,5 kg ziemniaków
-30 dkg boczku wędzonego
-2 średnie cebule
-sól lub warzywko
-pieprz ziołowy
Z boczku zostawiamy kilka wąskich, tłustych paseczków a resztę kroimy w kostkę.
W kostkę kroimy też cebulę.
Wytapiamy boczek, dodajemy cebulkę i podsmażamy do zeszklenia.
Obrane ziemniaki tarkujemy na tarce z drobnymi oczkami lub w maszynie.
Do masy ziemniaczanej dodajemy skwarki z cebulą, doprawiamy do smaku
pieprzem ziołowym i solą lub warzywkiem a następnie dokładnie mieszamy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem (można wykorzystać smalec domowy), przekładamy
masę ziemniaczaną, wyrównujemy a na wierzchu układamy paseczki boczku.
Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika i pieczemy z termoobiegiem
przez 60-70 minut.
Przez tę godzinę babka będzie się nad nami znęcała swoim zapachem.
A oto efekt:
Podsmażona babka ziemniaczana jest równie dobra, jak ta prosto z blaszki.
Można też dodać słodką śmietankę.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/10/babka-ziemniaczana.html