Wykonanie
Knedlikami z gulaszem zajadałam się w dzieciństwie, regularnie i często, bo każdą wolną od szkoły chwilę spędzałam w pięknym
sercu Moraw - Olomoucu, polecam wizytę w tym urokliwym
mieście o klimacie naszego Krakowa :) Tradycyjne czeskie jedzonko, wyśmienite połączenie !



houskove knedliki:0,5 kg
mąki krupczatki20 gramów
drożdży1 płaska łyżeczka
soli3/4 łyżeczki
cukru1
jajo250 ml
mleka w temp. pokojowej2
kajzerki (takie około 2 - 3 dniowe)
piwny gulasz:0,6 kg w miarę chudej
łopatki1 duża
cebula1,5 kromeczki
żytniego chleba0,4 - 0,5 litra
jasnego piwa (ilość
piwa dobieramy wg swoich smaków)5 - 6 łyżek
smalcu (świetny byłby domowy ze skwarkami)1 łyżka
mąki pszennejsłodka mielona
paprykamielony
kmineksól i
czarny pieprzŁopatkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przysmażamy na
smalcu razem z posiekaną
cebulą, następnie dodajemy
przyprawy zalewamy 200 ml
piwa również dolewamy taką ilość gorącej
wody, by przykryła
mięso na około 1 cm.

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Kiedy
mięso będzie gotowe sos uzupełniamy resztą
piwa, wkruszamy
chleb, gotujemy około 5 minut.

1 kopiastą łyżkę
smalcu rozgrzewamy na patelni, wsypujemy
mąkę, smażymy około minuty często mieszając, następnie przekładamy do garnka z gulaszem, doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia sosu, jeśli jest zbyt gęsty możemy dodać odrobinę
wody, doprawiamy i gotowe.Zabieramy się za knedle.
Drożdże rozprowadzamy z
mlekiem, 1 łyżeczką
mąki i
cukrem, odstawiamy w ciepłe miejsce do "ruszenia".Resztę
mąki przesiewamy z
solą, wbijamy
jajo, a następnie partiami dodajemy podrośnięty rozczyn wyrabiając elastyczne ciasto.

Formujemy je w kulę, wkładamy do omączonej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.


W tym czasie
kajzerki kroimy w kostkę. Kiedy ciasto nam podrośnie krótko je zagniatamy, następnie posypujemy kawałkami
bułki i stopniowo wgniatamy je w ciasto. Nie musimy się z nimi "cackać", po prostu mają wejść do środka ciasta.



Surowego knedla dzielimy na dwie, trzy części, wszystko zależy od tego jak będziemy je parować.A możemy zrobić to na 3 sposoby, możemy użyć parowaru, popularnego metalowego "kwiatka" lub babcinej metody "na łachu", czyli gazie umocowanej na szerokim garnku z gorącą
wodą.

W każdym przypadku sposób parowania jest taki sam, jeśli podzieliliśmy je na dwa duże knedle parujemy po 25 minut z każdej strony buły, czyli całkowity czas parowania knedla wyniesie 50 minut, jeśli podzieliliśmy ciasto na 3 części, parujemy je po około 18 - 20 minut z każdej strony.

Jeszcze gorące kroimy na plastry i podajemy sowicie okraszone piwnym gulaszem i obowiązkowo szklaneczką zimnego pifka ! :)