ßßß Cookit - przepis na Bułki kajzerki

Bułki kajzerki

nazwa

Wykonanie

Miałem w planach kolejny chleb na zakwasie zrobić, już właściwie zacząłem się za niego zabierać, a tu mi żona wpada do kuchni i marudzi: "Ale zrób kajzerki, no zrób! Ale żeby takie jak w sklepie były! No wiesz, takie na cztery przekrojone, tak przez środek, wiesz, takie w gwiazdkę! I żeby smakowały tak samo!" Cóż było robić, żonie przecież nie odmówię :)
Prawdy zatem są dwie: pierwsza prawda jest taka, że faktycznie nawet w miarę wyglądają jak te sklepowe. A prawda druga: nie mam pojęcia, czy smakują jak te ze sklepu, bo dopiero wyjąłem je z piekarnika i teraz stygną. Pierwsze próbowanie jutro na śniadanie (teraz jest 23:52). Zaniosę jutro Karolinie do pracy to może w komentarzu napisze co-nieco o smaku :) Ale przejdźmy do konkretów. Oto lista potrzebnych nam rzeczy:
650 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
13 g świeżych drożdży
2 szklanki (500 ml) mleka
1 łyżeczka soli
jajko (do posmarowania)
250 g mąki wsypujemy do dużej miski, w środku mąki robimy dołek. Drożdże rozcieramy ze szklanką ciepłego mleka i wlewamy do miski z mąką. Mieszamy żeby składniki się połączyły i zostawiamy na godzinę. Niech wyrośnie trochę. Do podrośniętego ciasta wsypujemy pozostałą mąkę, sól i zagniatając dolewamy szklankę ciepłego mleka. Starannie wyrabiamy ciasto 30 minut, aż przestanie się lepić do dłoni. Potem znowu zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut. Następnie dzielimy na kawałki. Optymalnie by było żeby każdy kawałek ważył około 70 g. A jak nam się nie uda, to będą takie jak nam się uda :) Z każdego kawałka formujemy okrągłe bułeczki i kładziemy na opruszonym mąką blacie lub stolnicy. Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Gdy wyrosną kantem dłoni robimy w nich nacięcia, takie w kształt krzyża, jak to w kajzerkach. Układamy bułki krzyżykami w dół i znowu zostawiamy do wyrośnięcia, teraz na 15 minut.
W międzyczasie wykładamy blachę papierem do pieczenia, a w szklance roztrzepujemy jajko z odrobiną wody (tak z 1/3 szklanki wody). Bierzemy pędzelek i smarujemy roztrzepanym jajkiem bułki. Najpierw od spodu, jak tak sobie leżą na tym blacie, czy stolnicy. Potem przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia krzyżykami do góry i smarujemy od wierzchu, Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy kajzerki na 30 minut. Gotowe! :)
Z tych składników wyszło mi 14 kajzerek.
Źródło:http://www.chleby.info/2010/12/buki-kajzerki.html