Wykonanie

Chlebek o uroczej nazwie. Puszysty w środku i bardzo chrupiący na zewnątrz. W oryginalnym przepisie należało użyć pół na pół
mąki pszennej i orkiszowej. Ja tą drugą pominęłam.
Skróciłam też czas pieczenia. Ciasto łatwo się zarabia i baaardzo szybko wyrasta.SkładnikiZaczyn:
mąka pszenna, 80 gramletnia
woda, 80 mililitrów
drożdże świeże, 1 gramCiasto właściwe:
mąka pszenna, 330 gramletnia
woda, 170 mililitrów
drożdże świeże, 10 gram
sól, 1 czubata łyżeczkaDodatkowo
jajko + łyżka
mleka do smarowaniaSposób przygotowania1. Składniki na zaczyn dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 godzin (ja odstawiłam na 13).2. 10 gram
drożdży rozpuścić w 50 ml
wody.
Mąkę, pozostałą
wodę i rozpuszczone
drożdże połączyć z zaczynem w gładką masę. Ugniatać przez 5 minut. Odstawić na 2 minuty, aby odpoczęło. Dodać
sól i ugniatać kolejne 10-15 minut. Ciasto zasypać
mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.3. Po tym czasie masę wyciągnąć na blat. Lekko rozpłaszczyć, boki złożyć do środka, obrócić i powtórzyć czynność. Przełożyć do miski i odstawić na kolejne 30 minut.4. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą delikatnie rozpłaszczyć, boki zwinąć do środka tworząc sakiewkę, ponownie rozpłaszczyć i zwinąć w sakiewkę. Górę dokładnie zlepić, formować kulki i układać (spojeniem do dołu) na blaszce, wyłożonej papierem, w niewielkich odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30-40 minut.
Chlebki posmarować
jajkiem rozbełtanym z
mlekiem.5. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dól i rozgrzać do 230 stopni. Na dno wstawić naczynie z połową szklanki
wody. Włożyć blaszkę z
chlebem na środkową półkę. Piec przez 20 minut (ja piekłam 15). Otworzyć piekarnik, aby odparował i piec kolejne 10 minut (piekłam 5).

Przepis pochodzi z bloga Pracownia wypieków.free web hosting