Wykonanie
Zatęskniłam za czymś prostym. Za daniem niewyszukanym, przywołującym miłe wspomnienia, za powrotem do smaku dzieciństwa... za zupą
mleczną z zacierką. Choć jako dziecko
jadłam ją rzadko, smak ten silnie utkwił mi w pamięci. Nie wiem, czy zacierkę w postaci klusek, można nazwać zacierką, ale w tej formie smakuje mi najbardziej. Jeśli więc i Wy zatęsknicie, sięgnijcie po ten przepis.
Składniki:1 litr
mleka120 g
mąki pszennej1 duże
jajkowoda (odrobina)
sólW garnku zagotować
mleko z dodatkiem
soli. Z
mąki,
wody i
jajka zagnieść elastyczne, zwarte ciasto. Do gotującego się
mleka zetrzeć na dużych oczkach tarki zacierkę. Można także uformować małe kluski ręcznie. Gotować do miękkości. Smacznego!Zacierkę można ugotować osobno na posolonej wodzie, odcedzić i dodać do
mleka.