Wykonanie

Kulebiak to znana potrawa, w szczególności na kresach wschodnich.składniki:ciasto: 2 szklanki
mąki pszennej1
jajko1/2 szklanki tłustego
mleka50 g świeżych
drożdży1/2 łyżeczki
cukru70 g
masłafarsz: 1 kg
białej kapusty1 duża
cebula50 g
suszonych grzybów2 łyżki
smalcusólświeżo zmielony
pieprz czarnyjajko do posmarowania ciasta

sposób przyrzą
dzenia:Przygotuj farsz:
kapustę poszatkuj i ugotuj w lekko osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedź i pozostaw do przestygnięcia.
Grzyby ugotuj w małej ilości
wody, odcedź i drobno pokrój. Obraną
cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na
smalcu, po czym dodaj do
kapusty i
grzybów. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw
solą i
pieprzem. Przygotuj ciasto:
drożdże rozetrzyj łyżką razem z
cukrem i
mlekiem oraz 1/4
mąki na jednolitą masę. Masę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Gdy zaczyn wyrośnie, wlej go do pozostałej
mąki, a następnie dodaj
jajko, rozpuszczone przestudzone
masło i wyrabiaj ciasto. Kiedy ciasto podczas wyrabiania będzie już odstawać od ręki, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić objętość. Trwa to około godziny - półtorej. Gdy ciasto będzie gotowe, wyrób je ponownie, a następnie rozwałkuj na placek grubości około 0,5 centymetra i wykrój z niego trójkąt. Na ciasto wzdłuż jednego z
boków ułóż farsz z
kapusty i zawijaj identycznie jak
rogale. Kulebiak przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem, wierzch posmaruj roztrzepanym
jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez około 45-60 minut, aż ciasto się zrumieni na złoty kolor. Kulebiak podawaj pokrojony w grube kawałki z rozpuszczonym
masłem lub z
sosem pomidorowym albo
grzybowym.przepis z ugotuj.to