Wykonanie
Nasz codzienny chlebek, niezastąpiony, pyszny.Pieczecie sami czy kupujecie pieczywo?



Składniki :20 g. świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru3-4 łyżki ciepłego
mleka (odjęte z
mleka do ciasta)1 pełna łyżka
mąkiCiasto:3 szklanki
maki pszennej1 pełna łyżka miękkiego
smalcu1 pełna łyżeczka
soli0,5 szklanki ciepłego
mlekaok. 3/4 szklanki ciepłej
wodyPrzygotowanie :Pokruszone
drożdże ucieram z
cukrem, dodaję kilka łyżek
mleka i łyżkę
mąki, mieszam wszystko na pastę. Odstawiam pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia. Pozostałą
mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję miękki
smalec, pozostałe
mleko, wyrośnięty zaczyn i
wodę - zagniatam ciasto - będzie dość twarde (ewentualnie można dolać jeszcze trochę
wody). Wyrabiam ciasto przez ok. 5 minut, po czym formuję kulę, przekładam do oprószonej
mąką miski, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Krótko je zagniatam i formuję w podłużny bochenek, który przekładam do formy i
ostrym nożem nacinam w kratkę na głębokość ok. 1 cm. Odstawiam znów do wyrośnięcia na ok. 30 minut, po czym wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piekę 30 minut, zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 20 minut.



