ßßß Cookit - przepis na Rogaty chleb pszenny :)

Rogaty chleb pszenny :)

nazwa

Wykonanie

Nasz codzienny chlebek, niezastąpiony, pyszny.
Pieczecie sami czy kupujecie pieczywo?
Składniki :
20 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3-4 łyżki ciepłego mleka (odjęte z mleka do ciasta)
1 pełna łyżka mąki
Ciasto:
3 szklanki maki pszennej
1 pełna łyżka miękkiego smalcu
1 pełna łyżeczka soli
0,5 szklanki ciepłego mleka
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie :
Pokruszone drożdże ucieram z cukrem, dodaję kilka łyżek mleka i łyżkę mąki, mieszam wszystko na pastę. Odstawiam pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję miękki smalec, pozostałe mleko, wyrośnięty zaczyn i wodę - zagniatam ciasto - będzie dość twarde (ewentualnie można dolać jeszcze trochę wody). Wyrabiam ciasto przez ok. 5 minut, po czym formuję kulę, przekładam do oprószonej mąką miski, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Krótko je zagniatam i formuję w podłużny bochenek, który przekładam do formy i ostrym nożem nacinam w kratkę na głębokość ok. 1 cm. Odstawiam znów do wyrośnięcia na ok. 30 minut, po czym wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piekę 30 minut, zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 20 minut.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/01/rogaty-chleb-pszenny.html