ßßß
 
            
         Składniki:400 g mąki pszennej1 1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru drobnego15 g drożdży120 ml letniego mleka175 ml letniej wody (lub mniej)
Składniki:400 g mąki pszennej1 1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru drobnego15 g drożdży120 ml letniego mleka175 ml letniej wody (lub mniej) Wykonanie:Przesiać mąkę z solą do dużej miski, dodać cukier i zrobić na środku wgłębienie. Drożdże rozrobić w mleku i wlać do wgłębienia. Posypać odrobiną mąki i odstawić na kilkanaście minut, aż zaczyn zacznie bąblować. Stopniowo dodawać wodę i mieszać, aż powstanie wilgotne, miękkie ciasto. Wyłożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać przez 8-10 minut (ja wyrabiałam w robocie), aż ciasto będzie elastyczne. Włożyć do lekko naoliwionej miski i przykryć. Odstawić na około 1 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączony blat, odgazować i odstawić na 5 minut (pod przykryciem). Podzielić ciasto na 10 równych części i z każdej uformować bułkę. Ułożyć na blachę, przykryć i odstawić na 30 minut. Naoliwić grzbiet dłoni i na każdej bułce zrobić głębokie wgłębienie. Przykryć ponownie i odstawić na 5 - 10 minut. W między czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Nalać 250 ml do naczynia, wstawić je na spód piekarnika i włożyć blachę z bułkami. Piec 15 minut, aż się zrumienią.
Wykonanie:Przesiać mąkę z solą do dużej miski, dodać cukier i zrobić na środku wgłębienie. Drożdże rozrobić w mleku i wlać do wgłębienia. Posypać odrobiną mąki i odstawić na kilkanaście minut, aż zaczyn zacznie bąblować. Stopniowo dodawać wodę i mieszać, aż powstanie wilgotne, miękkie ciasto. Wyłożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać przez 8-10 minut (ja wyrabiałam w robocie), aż ciasto będzie elastyczne. Włożyć do lekko naoliwionej miski i przykryć. Odstawić na około 1 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączony blat, odgazować i odstawić na 5 minut (pod przykryciem). Podzielić ciasto na 10 równych części i z każdej uformować bułkę. Ułożyć na blachę, przykryć i odstawić na 30 minut. Naoliwić grzbiet dłoni i na każdej bułce zrobić głębokie wgłębienie. Przykryć ponownie i odstawić na 5 - 10 minut. W między czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Nalać 250 ml do naczynia, wstawić je na spód piekarnika i włożyć blachę z bułkami. Piec 15 minut, aż się zrumienią.
 /wydrukuj przepis/
/wydrukuj przepis/