Wykonanie
Pieczywo nie gości często na blogu, ale w domu wręcz przeciwnie. Piekę w tygodniu 4
chleby z tego przepisu . Mój syn marzy jednak o bułeczkach, zwykłych białych, a nie ciemnych. Pomyślałam, że
mogę w końcu mu je upiec. Wykorzystałąm przepis z Encyklopedii
chleba Ch. Ingram. "Bułeczki są idealne" - to słowa mojego
męża. Znawcy zauważą jednak bąble pod powierzchnią :)

Składniki:400 g
mąki pszennej1 1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru drobnego15 g
drożdży120 ml letniego
mleka175 ml letniej
wody (lub mniej)

Wykonanie:Przesiać
mąkę z
solą do dużej miski, dodać
cukier i zrobić na środku wgłębienie.
Drożdże rozrobić w
mleku i wlać do wgłębienia. Posypać odrobiną
mąki i odstawić na kilkanaście minut, aż zaczyn zacznie bąblować. Stopniowo dodawać
wodę i mieszać, aż powstanie wilgotne, miękkie ciasto. Wyłożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać przez 8-10 minut (ja wyrabiałam w robocie), aż ciasto będzie elastyczne. Włożyć do lekko naoliwionej miski i przykryć. Odstawić na około 1 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączony blat, odgazować i odstawić na 5 minut (pod przykryciem). Podzielić ciasto na 10 równych części i z każdej uformować
bułkę. Ułożyć na blachę, przykryć i odstawić na 30 minut. Naoliwić grzbiet dłoni i na każdej
bułce zrobić głębokie wgłębienie. Przykryć ponownie i odstawić na 5 - 10 minut. W
między czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Nalać 250 ml do naczynia, wstawić je na spód piekarnika i włożyć blachę z
bułkami. Piec 15 minut, aż się zrumienią.


/wydrukuj przepis/