ßßß Cookit - przepis na Pszenne bułki

Pszenne bułki

nazwa

Wykonanie

Wypróbowałam kolejny przepis z bloga Izy . Bułeczki smakiem przypominają te z piekarni. Choć jak dla mnie trochę za twarde, ciepłe oczywiście wspaniałe bo z chrupiącą skórką, jednak na drugi dzień już trudniej się je jadło. Składników dałam połowę mniej bo nie chciałam tak dużej ilości bułek.
Składniki:
30g świeżych drożdży + 50 ml ciepłej wody
około 850 g mąki pszennej
450 ml gorącej wody
1 czubata łyżka stołowa smalcu
1 płaska łyżka stołowa soli
2 płaskie łyżeczki cukru
Gorącą wodę połączyć ze smalcem, by ten się rozpuścił. Drożdże rozpuścić w 50ml ciepłej wody z cukrem i łyżką mąki. Dobrze wymieszać i odstawić. Do mąki dodać sól, wyrośnięte drożdże. Wlewać powoli wodę ze smalcem. Wyrabiać około 5min. Włożyć do naoliwionego naczynia, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
Po tym czasie zarobić chwilę i podzielić na około 16 równych części, z których zrobić okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze, przykryć i pozostawić by podrosły. Przed włożeniem do pieca ponacinać. Piec w 200st. C przez około 25min.
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/04/pszenne-buki.html