Wykonanie
Chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku.
Bagietka doskonała. Wystarczy dodatek samego
masła, lub z odrobiną
konfitury.Składniki:350 g
mąki pszennej150 g
mąki pszennej pełnoziarnistej25 g świeżych
drożdży300 ml
wody1 płaska łyżeczka
cukru2 łyżeczki
soliPrzygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z
cukrem i wymieszać z 3 łyżeczkami
mąki oraz 150 ml
wody (patrz: jak zrobić rozczyn). Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z
mąką pszenną pełnoziarnistą, wlać wyrośnięty rozczyn, resztę
wody i
sól. Całość wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć do dużej miski i przykryć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na całą noc.Rano wyjąć ciasto z lodówki i przełożyć na stolnicę. Podzielić na 4 części i każdą część uformować w wałek o długości 30 cm (wtedy bez problemu zmieszczą nam się w piekarniku - jeżeli mamy piekarnik szerszy, uformować 3 wałki o długości 40 cm) i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni (pieczenie góra/dół). Pędzelkiem zanurzonym w wodzie zwilżyć wierzch
bagietek i delikatnie posypać
mąką.
Ostrym nożem naciąć ukośnie każdą
bagietkę, a następnie włożyć je do nagrzanego piekarnika wraz z naczyniem wypełnionym
wodą. Piec około 25 minut.
,Rodzaj dania:Inne,Przekąska,Śniadanie,