ßßß Cookit - przepis na Domowa bagietka

Domowa bagietka

nazwa

Wykonanie

Kiedy mamy sporo kilometrów do pierwszej francuskiej piekarni ^_^ i kiedy ogarnęło nas lenistwo i nie chcemy biec po pieczywo do śniadania po prostu sięgajmy po podstawowe składniki i zróbmy je sami. Chce zwrócić tylko uwagę na to, aby wybierać dobrą mąkę i poświęcić trochę czasu i siły na wyrobienie ciasta, a zapewniam, że pieczywo będzie smaczne i chrupiące.
Składniki:
500 g mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
12 g drożdży
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę do miski, w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy sól i cukier. Łączymy z mąką i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką na 1,5 godziny. Dzielimy wyrośnięte ciasto na kilka części i formujemy bagietki. Robimy nacięcia, lekko zwilżamy wodą i wstawiamy do nagrzanego pieca do 240°C na 25-30 minut.
Gotowe !
Smacznego et bon appétit !
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/08/domowa-bagietka.html