Wykonanie
Kiedy mamy sporo kilometrów do pierwszej francuskiej piekarni ^_^ i kiedy ogarnęło nas lenistwo i nie chcemy biec po
pieczywo do śniadania po prostu sięgajmy po podstawowe składniki i zróbmy je sami. Chce zwrócić tylko uwagę na to, aby wybierać dobrą
mąkę i poświęcić trochę czasu i siły na wyrobienie ciasta, a zapewniam, że
pieczywo będzie smaczne i chrupiące.Składniki:500 g
mąki pszennej300 ml ciepłej
wody1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru12 g
drożdżyWykonanie:Przesiewamy
mąkę do miski, w ciepłej wodzie rozpuszczamy
drożdże, dodajemy
sól i
cukier. Łączymy z
mąką i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką na 1,5 godziny. Dzielimy wyrośnięte ciasto na kilka części i formujemy
bagietki. Robimy nacięcia, lekko zwilżamy
wodą i wstawiamy do nagrzanego pieca do 240°C na 25-30 minut.Gotowe !
Smacznego et bon appétit !